Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Testa dig med Valkompassen 2022! Vilket parti tycker mest likt dig?

Den 11 september går Sverige till val.
Foto: OLLE SPORRONG

Den 11 september är det dags för val i Sverige – men vet du vad du ska rösta på?

Om inte – testa vår Valkompass!

Den är snabb, enkel och dessutom kan du som är osäker lära dig mer om frågan.

Så gör Valkompassen nedan – det tar bara några minuter.

Valkompassen hjälper dig som inte vet vad du ska rösta på

Som en del av Expressens satsning inför valet 2022 har vi tagit fram Valkompassen i samarbete med TT. 

Den är en lätt och rolig guide till dig som vill bli säkrare inför valet i september. Valkompassen talar inte om vad du ska rösta på – men kan ge dig en fingervisning åt vilket håll ditt intresse kan ligga.

– Vi på Expressen strävar efter att ha den snabbaste och mest initierade nyhetsrapporteringen om valrörelsen med allt från intervjuer med partiledarna till fördjupningar om de viktigaste sakpolitiska frågorna. Vi vill ge våra läsare bästa möjliga underlag för att fatta ett välinformerat och genomtänkt beslut på valdagen. En bra start är att göra vår valkompass, säger Christofer Brask, politik- och samhällschef på Expressen.

Gör Valkompassen inför valet 2022.


Det här hjälper Valkompassen dig med:

■ Valkompassen består av 25 snabba och heta valfrågor.

■ Du får en enkel genomgång av för- och motargument i varje fråga.

■ Du får välja frågorna du brinner lite extra för.

■ Du får också lära dig mer om själva sakfrågan.

■ I slutet av Valkompassen får du en överblick över vilket parti dina svar matchar bäst med.

Så gör Expressens Valkompass nu – och glöm inte att tipsa dina vänner om den.

Läs alla artiklar om valet 2022 här. 


SÅ ÄR VALKOMPASSEN GJORD

Vilka har gjort kompassen?

Valkompassen är framtagen av nyhetsbyrån TT tillsammans med Christer Isaksson och Tommy Möller. Christer Isaksson är journalist och författare med politik som huvudintresse, Tommy Möller är professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet. De har lång erfarenhet av att arbeta med valkompasser och har gjort sådana sedan 2002 års val.


Vilket syfte har kompassen?

Syftet med Valkompassen är att vara en hjälp för dig som väljare att hitta rätt bland partierna i riksdagsvalet. Den talar inte om hur du ska rösta men pekar ut åt vilket håll ditt intresse kan riktas.


Vilka frågor väljs ut?

Frågorna ska omfatta de stora politikområdena, och dessutom vara partiavskiljande. De flesta frågor som finns med är ännu inte avgjorda medan en del frågor nyligen har blivit föremål för beslut. För att komma fram till partiernas olika ställningstaganden har deras program, liksom deras agerande och uttalanden från deras främsta företrädare analyserats. Vi har också fått besked direkt från partierna hur de ställer sig i de olika frågorna.


Vems för- och motargument syns i Valkompassen?

Vårt mål är att referera och hänvisa till de vanligaste argumenten som framförs i samhällsdebatten med anknytning till det presenterade ställningstagandet. Vår avsikt är inte att i detalj reda ut begreppen, då det helt enkelt inte finns plats för det. Det är upp till användaren att avgöra vilka argument som är mest trovärdiga.


Vilka partier är med i kompassen?

Valkompassen innehåller de politiska partier som utifrån det opinionsläge som varit rådande under lång tid kan bedömas ha möjlighet att bli invalda i riksdagen. 


Vad innebär ”Viktig fråga”?

Du kan välja upp till tre viktiga frågor bland samtliga 25 genom att klicka på knappen viktig fråga. Dessa frågor ges då extra vikt i ditt slutresultat, vilket ofta gör resultatet tydligare. Du kan alltid ändra dina senast valda viktiga frågor.


Kan man säga att ”Valkompassen visar hur du ska rösta”?

Viktigt att tänka på är att Valkompassen bara är en hjälp på vägen – när man väljer parti att rösta på är det många saker som spelar in. Valkompassen ersätter alltså inte väljarnas eget ansvar att hitta rätt inför höstens val.

Den talar inte om hur du ska rösta, men kan peka på hur dina åsikter förhåller sig till de olika partiernas. Det är många saker som avgör vilket parti den enskilde väljer förutom vad man tycker i olika sakfrågor. Det kan exempelvis handla om social tillhörighet och förtroendet för partiernas företrädare.