Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Strängnäsbo: ”Klart man känner sig lite stolt”

Foto: SVEN LINDWALL
Moderatledaren, och tidigare finanskommunalråd, under valnatten.
Foto: SVEN LINDWALL

Valsedlarna räknas för fullt – men såhär långt ser det ut som att högerblocket får flest riksdagsmandat. Det skulle kunna innebära att Ulf Kristersson blir statsminister.

I hemmakommunen Strängnäs – där han varit finanskommunalråd – värmer det lite extra att kanske få ”deras” man på topp-posten.

– Han är ett bekant ansikte här. Det är klart att man känner sig stolt över att kanske få Strängnäs ännu mer på den politiska kartan, säger Marie Carlsson, 59, Strängnäsbo som suttit och räknat röster till sent på natten.

Infarten till Strängnäs är tapetserad med valaffischer – flera av dem föreställer Ulf Kristersson som bor här sedan flera år tillbaka.

Det återstår att se om han nu kommer att få flytta in i Sagerska palatset – som ju är bostaden där statsministern bor. Kristersson gjorde entré i Strängnäs kommunhus som 38-åring och fick smeknamnet ”Turbo”. I bagaget hade han erfarenhet som MUF-ordförande och från riksdagen.

Svenska Dagbladet skrev 2018 att bland det första Ulf Kristersson gjorde när han klev in i Strängnäs kommunhus efter valet 2002 var att måla en röd fondvägg i sitt nya arbetsrum.

Var aktiv i Strängnäspolitiken

Det här – i staden där hans fru är född – blev platsen där han skulle lära sig att syssla med politik på allvar - ”i myllan, i geggamojan” som han själv uttryckt det.

Men söndagsnatten var han dock i Stockholm.

Moderaternas valvaka hölls vid Norra Bantorget till sent och Ulf Kristersson talade sent på natten, vid 01-tiden. Sedan dess har han hållit sig undan och han liksom de andra partiledarna kom aldrig till SVT:s studio för att diskutera valresultatet. Det ser ut att bli en nervös väntan på hur riksdagsmandaten ska fördelas och hittills har inga partiledare hunnit uttala sig om läget utöver sina tal.

”Tongivande”

Vad säger då Strängnäsborna om att kanske få en lokalinvånare som möjlig statsminister?

På Strängnäs tågstation är morgonrusningen i gång och flera läser om nyhetsutvecklingen på mobilen. Flera av dem säger att de är vana vid att möta Kristersson som ju för ett par år sedan var aktiv kommunpolitiker här.

Marie Fransson, 50, rektor, sitter och väntar på tågstationen.

Vad säger du om att en Strängnäsbo kanske blir statsminister?

– Jag känner inte lojalitet just för Strängnäs utan är snarare intresserad av det som är bäst för Sverige. Hur det än blir kommer Kristersson att ha mycket att göra. Det är tydligt att Moderaterna är tongivande och har en stark ställning här i Strängnäs, vi har drivna lokalpolitiker. Men med det sagt, det är klart att jag känner en stolthet att Strängnäs skulle kunna sättas på kartan på det här sättet.

Marie Fransson, 50, menar att M har en tongivande ställning i Strängnäs.
Foto: SVEN LINDWALL

Möter M-ledaren i joggingspåret

En annan som är på väg till jobbet är Per Balcke, 43, som jobbar på bank och bor i Strängnäs:

– Ja visst, till viss del känner jag en stolthet över att vi kan få en person från Strängnäs på statsministerposten. Vi är så vana vid honom här, han är ett bekant ansikte. Han syns på fotbollsplanen, man möter honom i löparspåret. Det är klart att det känns rätt bra i dag.

Ulf Kristersson, som kan blir Sveriges nya statsminister, är ett bekant ansikte för Per Balcke och andra Strängnäsbor.
Foto: SVEN LINDWALL

Marie Carlsson, 59, är förtroendevald inom studieförbunden och berättar att hon under natten jobbat med att räkna röster i Strängnäs.

— Vi är många som fått en lite personlig relation till honom då det här är en liten stad och man stöter ihop med honom då och då. Han har också hjälpt till att sätta Strängnäs på den politiska kartan genom att hålla valmöten och valdebatter här. Det är förstås extra kul för oss.

Marie Carlsson, 59.
Foto: SVEN LINDWALL
Ögonblicket – här vänder valrysaren