Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Skäms inte för att vara kristen”

Under måndagen röstades Julia Kronlid (SD) fram till andra vice talman av riksdagens ledamöter. Men efter att flera ledamöter bröt mot överenskommelsen mellan partierna på högersidan och inte röstade på henne behövdes två röstningsomgångar.
På lördagen intervjuades Julia Kronlid (SD) av programledaren Jenny Strömstedt i TV4:s ”Nyhetsmorgon”.
Foto: TV4
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES/ROBERT EKLUND ROBERT EKLUND
Sverigedemokraternas Julia Kronlid får en kram av partiledaren Jimmie Åkesson under valet av talman i riksdagen.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kronlid om vägen till att bli andre vice talmansposten och om kritiken hon fått för tidigare uttalanden om abort.
Foto: TV4

Kritiken mot Julia Kronlid (SD), invald som andra vice talman, efter ett uttalande om abort, har fått ”oproportionerligt stor uppmärksamhet”. 

Det säger hon i TV4:s ”Nyhetsmorgon”. 

– Jag har en tro på att det kan finnas en skapare bakom allting, berättar Kronlid. 

På lördagen intervjuades Julia Kronlid (SD) av programledaren Jenny Strömstedt i TV4:s ”Nyhetsmorgon” – om vägen till att bli andre vice talmansposten och om kritiken hon fått för tidigare uttalanden om abort.

– Det har fått oproportionerligt stor uppmärksamhet, säger hon om kritikstormen. 

Under sin tid i riksdagen har Kronlid skrivit under 54 motioner om abort, där en syftar till att sänka tidsgränsen för fri abort från vecka 18 till vecka 12. 

Att hon ändå valdes till andra vice talman har väckt stark kritik i vänsterblocket. 

För att slippa den koleriske och nazistkramande Björn Söder, så väljer alltså högerpartierna M, KD, SD och L i stället Julia Kronlid. Som är aggressiv abortmotståndare och kreationist, dvs inte erkänner evolutionsläran. Nu bekänner högern färg”, skriver Morgan Johansson, avgående justitie- och inrikesminister (S), bland andra på Twitter.

Nu står Kronlid bakom partilinjen – att svensk abortlagstiftning gäller. Hon förklarar att det grundar sig i en process inom partiet och att man har landat i beslutet ”tillsammans”. 

– Det är mest rimligt att stå bakom abortlagstiftningen, säger hon.

”Skäms inte för att vara kristen”

Julia Kronlid har en frireligiös bakgrund som enligt henne inte har varit avgörande eller ”den viktigaste frågan” när det kommer till hennes engagemang inom SD. 

På frågan om varför hon tror på kreationism – att man inte accepterar evolutionsteorin – svarar hon att hon har en tro på att det ”finns en skapare bakom allting”. Hon säger också att hon ”inte tänker skämmas över att vara kristen”. 

– Men hur saker har gått till och hur lång tid det har tagit vill jag inte göra uttalanden om alls.

– Det har blivit väldigt uppförstorat det här, tillägger hon. 

Se även: 

”Det är klart att vi har förhandlingsmässiga muskler, det är fullt rimligt”, säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson på frågan hur mycket makt partiet har att trycka på moderaterna.