Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD får tunga ordförandeposter i riksdagens utskott

Miljöpartiets språkrör kritisk till SD:s tunga poster i riksdagens utskott.
SD-ledaren Jimmie Åkesson.
Foto: TIM ARO/TT / TT NYHETSBYRÅN
MP:s språkrör Märta Stenevi.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Klimatminister Annika Strandhäll, S.
Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverigedemokraterna landar flera tunga ordförandeposter i riksdagen efter förhandlingarna med M, KD och L.

Beskedet väcker starka känslor hos vänsterblocket.

”Finns ju inget som kan kan gå fel i detta”, kommenterar MP-språkröret Märta Stenevi ironiskt.

Samtidigt har S fördelat sina utskottsplatser – och avgående miljöministern Annika Strandhäll blir utan en tung post i riksdagens utskott. Detsamma gäller partiveteranen och avgående infrastrukturministern Tomas Eneroth.

Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna har kommit överens om en fördelning av posterna som partierna förfogar över i riksdagens utskott och i EU-nämnden. 

SD får flera tunga poster

Sverigedemokraterna får posten som ordförande i arbetsmarknadsutskottet, näringsutskottet, justitieutskottet samt utrikesutskottet. De får även posten som vice ordförande i civilutskottet, trafikutskottet, försvarsutskottet samt skatteutskottet.

– Nu är man inne i leken på allvar. Sverigedemokraterna har inte ingått i den här fördelningen tidigare, säger Expressens politiska kommentator Viktor Barth-Kron.


Så ett högerextremt parti som inte kunnat välja mellan Putin och Biden ska leda utrikesutskottet och försvarsutskottet. Finns ju inget som kan kan gå fel i detta”, raljerar MP-språkröret Märta Stenevi på Twitter.

Även Per Bolund visar sitt missnöje: 

”Att partiet som inte kan välja mellan Putin och Biden ska leda utrikesutskottet känns ju inte toppen. Och att det parti som har klart flest brottsmisstänkta personer på listorna ska ta justitieutskottet? Erfarenhet av området brukar vara en merit, men…”, skriver han på Twitter. 

https://twitter.com/PaulaBieler/status/1575791682901184512

I Socialdemokraterna blir avgående miljö- och klimatministern Annika Strandhäll, en av regeringens mest omstridda, utan en tung riksdagspost. Strandhäll har kritiserats för ett högt och aggressivt tonläge i sociala medier, och att hon inte får en ledande roll i något utskott tolkas av vissa som en petning. Detsamma gäller partiveteranen Tomas Eneroth, avgående infrastrukturminister, som varit i blåsväder efter anklagelser om sexuellt ofredande av en partikamrat. Dessa två är de enda ministrar med riksdagsplats som blir utan en ledande roll på något politikområde.

Avgående justitieminister Morgan Johansson, också han omdiskuterad, får fortsatt förtroende från partiledningen och intar posten som gruppledare i det tunga utrikesutskottet. Johansson anklagas av de politiska motståndarna för att ha misslyckats med brottsbekämpningen. Efter åtta år som justitieminister med löften om att ”knäcka gängen” har skjutningarna tvärtom eskalerat till rekordnivåer i år. Men Morgan Johansson har en stark ställning i Socialdemokraterna och blir alltså utrikespolitisk talesperson.

Peter Hultqvist blir ordförande i försvarsutskottet och Mikael Damberg tar som väntat plats i finansutskottet som vice ordförande. Ardalan Shekarabi tar över Morgan Johanssons ämnesområde och blir rättspolitisk talesperson medan avgående migrationsminister Anders Ygeman fortsätter med sina frågor i socialförsäkringsutskottet. Ida Karkiainen blir ordförande i konstitutionsutskottet, KU.

”Uppenbarligen inte havererat”

Moderaterna får ordförandeskapet i finansutskottet, EU-nämnden samt socialförsäkringsutskottet. De erhåller även posten som vice ordförande i konstitutionsutskottet. 

Kristdemokraterna tilldelas ordförandeposten i socialutskottet samt vice ordförande i miljö- och jordbruksutskottet.

Liberalerna tilldelas posten som ordförande i utbildningsutskottet samt vice ordförande i kulturutskottet.

Ulf Kristersson har mindre än två veckor på sig att ta fram ett regeringsunderlag. Att de fyra partierna nu kommit överens kan vara ett tecken på att förhandlingarna går framåt. 

– Detta är det första testet och det har uppenbarligen inte havererat, säger Viktor Barth-Kron.

Barth-Kron: Symbolisk seger – men ingen stor makt

Expressens inrikespolitiske kommentator: ”Nu är man inne i leken på samma villkor”.