Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Regeringen: Totalt 90 miljarder kronor i elstöd

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Finansminister Mikael Damberg, S, och energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar, S, under onsdagens pressträff.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Prognoserna har varit tydliga: elpriset i vinter ser ut att bli rekordhögt.

Nu meddelar regeringen att det utlovade elprisstödet till svenska hushåll höjs med 30 miljarder kronor – vilket innebär en totalt 90 miljarder kan betalas ut.

– Vi står inför en vinter som inte liknar någonting vi sett på mycket länge i Sverige, säger finansminister Mikael Damberg, S, på en pressträff.

Förra vintern nådde de svenska hushållens elpriser rekordhöga nivåer och enligt framtidsprognoserna ser priserna ut att slå nya rekord den kommande vintern.

För två veckor sedan utlovade regeringen ett elprisstöd till de svenska hushållen och under onsdagen kom finansminister Mikael Damberg med beskedet att stödet höjs ytterligare 30 miljarder, vilket innebär att omkring 90 miljarder kronor kan betalas ut.

– Det innebär att det samlade stödet kan bli upp emot fem gånger större än det stöd som betalades ut under förra vinterns elpriskompensation, säger Damberg på pressträffen där han betonade att läget var mycket allvarligt inför hösten och vintern.

– Vi står tillsammans med resten av Europa inför en mycket allvarlig situation. 

Ebba Busch: ”Barsebäck 2.0”

Tidigare under onsdagen kom beskedet att kärnkraftverket Ringhals 4 inte kommer att kunna starta som planerat efter sommarens årliga underhåll.

Ett besked som ”spär på en redan allvarlig situation”, enligt Ms gruppledare Tobias Billström.

”Hade vi haft de övriga reaktorerna som S, V och MP lagt ned i drift hade effektfrågan åtminstone inte varit lika allvarlig. Nu är det riktigt dåligt”, twittrar Billström.

https://twitter.com/TobiasBillstrom/status/1564833770586390530?s=20&t=51CsK3GTs7nKCWLGeubf1A

Att läget är allvarligt tycker även KD:s partiledare Ebba Busch, som nu vill se ett nytt kärnkraftverk i Barsebäck – ett ”Barsebäck 2.0”.

– Det står bortom allt tvivel att Sverige behöver mer kärnkraft. Vi har en energikris, just nu men som också pågått under lång tid, säger hon på en pressträff.

Ebba Busch: ”Vi föreslår att det byggs ett nytt Barsebäck”