Partierna avslöjade – ville nyttja kryphål

TV4:s Kalla fakta har granskat riksdagspartierna.
Foto: Socialdemokraterna
Lisa Flinth (L).
Foto: Martin Cejie Hegardt
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/WENNERLUND STELLA PICTURES
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/WENNERLUND STELLA PICTURES
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/WENNERLUND STELLA PICTURES
1 / 8

Fem av åtta riksdagspartier – S, M, SD, KD och L – ville hitta sätt att kringgå lagen om redovisning av partibidrag, visar en granskning av TV4:s ”Kalla fakta”.

Efter avslöjandet är Socialdemokraternas ekonomichef inte längre i tjänst, rapporterar TV4 Nyheterna. 

Senare meddelas att även Lisa Flinth lämnar sin post, rapporterar TV4 Nyheterna.

I ”Kalla faktas” program föreslog Socialdemokraternas ekonomichef Magdalena Agrell att den anonyma givaren skulle gå via en bulvan. Hennes namn har nu plockats bort från Socialdemokraternas hemsida. 

– Den som sagt så här på partikansliet är inte längre i tjänst. Vi har agerat omedelbart på detta, säger statsminister Magdalena Andersson (S) till TV4.

– Jag tror att det här bara är början. Men det pågår ett intensivt arbete nu för att krishantera efter ”Kalla faktas” avslöjande, säger Ulf Kristoffersson, politisk kommentator i TV4.

Avslöjandet visar att fem av åtta riksdagspartier var öppna för att hitta sätt att kringgå lagen om insyn av redovisning av partibidrag.

S, M, SD, KD och L föreslår alla olika metoder för att möjliggöra när ”Kalla faktas” utsända – två affärsmän som kanalen anlitat – ville göra donationer på minst en halv miljon kronor, men samtidigt förbli anonyma. 

Samtalen har spelats in och mötena filmats med dold kamera.

Spelas in med dold kamera i TV4s ”Kalla fakta”.

Enligt lagen om donationer till politiska partier, som trädde i kraft 2018, ska alla bidrag på över ett halvt prisbasbelopp offentliggöras, vilket motsvarar 24 150 kronor. Partierna måste då alltså redovisa alla bidrag som ges av privatpersoner eller företag. 

Bara Centerpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet säger att det inte går att genomföra donationer när de tillfrågas.

Föreslår att pengarna delas upp

Kristdemokraternas biträdande partisekreterare och ekonomichef Robert Lisborg föreslår att pengarna delas upp på enskilda kandidater, så att varje belopp hamnar under ett halvt basbelopp.

Sverigedemokraternas ekonomichef Lena-Karin Lifvenhjelm föreslår att pengarna ges till en person som är beredd att stå för bidraget, varpå pengarna sedan går vidare till partiet.

Socialdemokraternas ekonomichef Magdalena Agrell talar öppet om ett ”bulvanupplägg” i de inspelade telefonsamtalen.

SSU:s förbundssekreterare Diyar Cicek, som kandiderar till riksdagen, och kommunikationschefen Youbert Aziz äter lunch med affärsmannen. De båda förslår att affärsmannen bildar en stiftelse, som kan skänka pengarna.

Moderaternas ombudsman Patrik Haggren föreslår att givaren delar upp gåvan mellan familjemedlemmar för att komma under redovisningsgränsen.

Lisa Flinth, Liberalernas ansvariga för ledningsstöd, förmedlar en kontakt till en mellanhand, konsulten Svend Dahl, som ingående diskuterar upplägget med affärsmannen.

Telefonsamtalet med L: Skulle aldrig förlåta mig själv

Dahl föreslår först att hans företag fakturerar en halv miljon till affärsmannen, men han fastnar sen i stället för förslaget att pengarna skänks till honom och att han sedan ger pengarna till Liberalerna. Därigenom slipper Dahl betala moms på pengarna.

Svend Dahl är statsvetare och har tidigare varit chef för Liberala nyhetsbyrån.

I telefonsamtalet med affärsmannen betonar Liberalernas Lisa Flinth att det är mycket viktigt att upplägget inte kan spåras till partiet.

– Det skulle kunna få väldigt stora konsekvenser. Vi har ju inte riktigt några marginaler i trovärdighet här. Om det kom en artikel om det här mitt i brinnande valrörelse och vi missar riksdagsspärren, skulle jag aldrig förlåta mig själv, säger hon i telefonsamtalet.

När Svend Dahl och Lisa Flinth konfronteras av ”Kalla faktas” avslöjande vill de inte ställa upp på en intervju eller kommentera händelsen.

Efter avslöjandet meddelas att Lisa Flinth lämnar sin tjänst, rapporterar TV4 Nyheterna.

– Ett personligt fel som Lisa Flinth beklagar. Hon är mycket ångerfull, och vill frånträda sin tjänst, säger L-ledaren Johan Pehrson till kanalen.

Busch: ”Uppfattar att man hållit sig till lagen”

När ordinarie partisekreterare för Kristdemokraterna Peter Kullgren konfronteras med uppgifterna säger han att behöver kolla upp det här först innan han kan kommentera.

– Jag konstaterar att det är en gråzon, säger Kullgren till kanalen.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch har också kommenterat med avslöjandet.

– Jag uppfattar att man har hållit sig till och utgått från den lagstiftning som finns, säger hon till TV4.

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer skriver i en kommentar:

”Vi tar det här på mycket stort allvar. Vi kommer nu se över riktlinjer och rutiner i vår insamlingsverksamhet. Det inkluderar vilken information som ska lämnas om gåvor, och hur den ska lämnas, så att vi kan säkerställa att det här inte upprepas.”

SD:s partisekreterare Richard Jomshof säger:

– Vi har pratat om det och vi kommer inte vidta några åtgärder.

Statsvetaren: Ett hot mot demokratin

Statsvetaren Jonas Hinnfors, säger att han är chockad över partiernas agerande.

– Man är medveten om vad som är syftet med den nya lagstiftningen. Att bryta mot det syftet är politisk dynamit. Det finns all anledning att utkräva ett moraliskt och politiskt ansvar. Det är ett hot mot demokratin, säger Hinnfors till ”Kalla fakta”.


Se också:

Expressens politikreporter Helena Gissén om Kalla Faktas granskning
Kolla in sändningen i sin helhet här.