Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Miljöpartiet vill byta sida i Region Stockholm

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
MIljöpartiet.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL
Sandra Ivanovic Rubin, MP:s toppkandidat i region Stockholm, säger att det ”blågröna styret” inte längre finns i regionen.
Foto: Fredrik Hjerling / Miljöpartiet

Socialdemokraterna i Stockholm har gått starkt i regionvalet.

Nu meddelar Miljöpartiet att vill byta sida – och lämna högern.

– Vi kan konstatera att det blågröna styret inte finns längre. Vi ser inte ett styre lett av Moderaterna, säger Sandra Ivanovic Rubin, gruppledare för Miljöpartiet, till DN.

MP vill även bryta samarbetet med högern i Västra Götalandsregionen, skriver GP.

I 16 års tid har Region Stockholm styrts med borgerligt styre.

Men nu ser det ut att kunna bli ett maktskifte, då Miljöpartiet vill lämna det blågröna styret. Orsaken är att de blågröna skulle behöva stöd från SD.

– Det skulle kräva ett aktivt stöd från SD och vi styr absolut inte med deras stöd, oavsett om det är aktivt eller passivt, säger Sandra Ivanovic Rubin till tidningen.

Finansregionråd Irene Svenonius, M, vill inte kommentera MP:s öppning till ett maktskifte.

Nu avvaktar vi tills vi har ett tydligare och slutligt resultat där också exempelvis utjämningsmandaten är medräknade”, säger hon i en skriftlig kommentar.

”Lite annorlunda”

Det är inte bara i Stockholm som MP vill bryta samarbetet med högern.

Under måndagskvällen beslutade Miljöpartiet i Västra Götalandsregionen att lämna samarbetet med M, C, KD och L – som styrt regionen i åtta år, skriver GP.

Partiets tillträdande gruppledare Madeleine Jonsson säger till tidningen att det preliminära valresultatet, där MP backade med 1,1 procentenheter, visar att väljarna inte litar på M.

Själv är hon nöjd med hur samarbetet varit.

– Det är väl det som är lite annorlunda, att vi bryter ett samarbete som vi egentligen är nöjda med. Men det är en så polariserad omvärld just nu att det inte fungerar, och vi måste tänka på att bygga ett förtroende för nästa val redan nu, säger hon till GP.

Vilken typ av samarbete MP vill gå över till är oklart – men de vill fortsätta styra regionen.

– Vi tror att det finns bra förutsättningar att göra det med Socialdemokraterna. Vi är även positiva om vi kan få till ett samarbete med Centerpartiet och Liberalerna, men även med Vänsterpartiet. Det är ungefär samma linje som Miljöpartiet har på nationell nivå, säger Madeleine Jonsson till GP.

Mer om valet:

F.d. polisen och riksdagsledamoten Martin Marmgren om sin syn på SD:s inflytande.