Lööf hårda svar: ”Ni behöver gnugga öronen”

Pressades om vänstersamamrbete i P1:s partiledarutfrågning.
Centerpartiets Annie Lööf pressades på ”sina röda linjer” gällande regeringsfrågan.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Monica Saarinen och Johar Bendjelloul leder Sveriges Radios partiledarutfrågningar som sänds i P1 Morgon.
Foto: Stina Gullander / Sveriges Radio

Centerledaren Annie Lööf lessnade på frågorna i Sveriges Radios partiledarutfrågning om sina ”röda linjer” gentemot S.

– Ni försöker hela tiden dra upp tempot och slå fast att jag ska slå näven i bordet. Jag är inte sån som politisk ledare, säger Annie Lööf. 

Ett besked som då fick V-ledaren Nooshi Dadgostar att höja på ögonbrynen. 

”Absurda besked från Annie Lööf. Inte kan hon väl tro att hon skulle sitta i en regering på våra mandat men inte samarbeta med oss?”, twittrade Dadgostar – vilket lyftes av programledarna Monica Saarinen och Johar Bendjelloul.

Ekots Monica Saarinen: Vad är ditt svar till Nooshi Dadgostar? Kan hon ingå i någon form av samarbete?  

– Ni behöver gnugga öronen ännu tydligare. Jag har få men tydliga röda linjer. Vi kommer inte släppa fram en regering som är beroende av SD. Vi kommer heller inte medverka i en regering som V sitter i, men sen kommer vi vara ett konstruktivt samarbetsparti, säger Annie Lööf i Sveriges Radios P1.

”Chicken race”

Vänsterpartiet har å sin sida krävt att få sitta i regering. Det fick programledaren Johar Bendjelloul att jämföra med ett ”chicken race”. 

EkotsJohar Bendjelloul: Två bilar på kollisionskurs, i hög hastighet på väg mot varandra – någon måste väja om det inte ska bli en krasch.

– Politik är på riktigt. Det är inget dataspel, svarade Annie Lööf. 

Hon riktade därefter skarp kritik mot V. 

– Det är klart att Nooshi Dadgostar kan släppa fram en annan statsminister och regering om hon är pigg på det. Men lyssnar man på vad Magdalena Andersson säger om V i regering så tycker hon också att deras agerande till exempel när man viftade med PKK-flaggor i Almedalen är uppenbart olämpligt om man ska ingå i regering. V har aldrig suttit i regering och det finns en anledning till det – särskilt nu när vi ska ta Sverige in som fullvärdiga medlemmar i Nato och vara ordförandeland i EU, säger Annie Lööf.

– Man kan inte ha direkt Nato-motståndare och EU-motståndare i en regering som man ska vara skyltfönster mot omvärlden och skapa majoriteter och samsyn i riksdagen, fortsätter Lööf. 

”Försöker vara konstruktiv”

Det blev än frostigare i studion när programledarna något senare lyfte ett antal frågor där S och C står långt från varandra – som till exempel beredskapsskatt.

Ekots Monica Saarinen: Kan S ta och bara glömma det?

– För att genomföra sin politik måste man ju ha en majoritet för det. Det finns ingen majoritet för att genomföra beredskapsskatt i Sverige och det är dessutom så att...

Ekots Monica Saarinen:  Men du har ju varit kategoriskt emot. Det var du ju häromveckan när du presenterade ditt valmanifest. Du kommer att sätta ner foten ”över min döda kropp, Magdalena Andersson”.

– Jag tycker det är lite charmigt. Jag försöker i den här intervjun vara konstruktiv och resonerande för att ta ansvar. Men ni försöker hela tiden dra upp tempot och slå fast att jag ska slå näven i bordet. Jag är inte sån som politisk ledare, fortsätter Annie Lööf.

Ebba Busch slår näven i bordet: ”Du. Kommer. Inte. Undan”

Under Expressens partiledardebatt hettar till när ämnet blir elförsörjning.

Se hela debatten:

Se hela partiledardebatten i efterhand här.