Hårda S-kritiken efter utspelet: ”Ett skämt”

Ulf Kristersson.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tobias Baudin, S partisekreterare.
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT NYHETSBYRÅN
Märta Stenevi.
Foto: JOHAN JEPPSSON / TT NYHETSBYRÅN

M-ledaren Ulf Kristersson har tidigare uteslutit att bilda regering tillsammans med SD – men öppnat för budgetsamarbete. Nu pressas han om SD-politikers retorik. 

– Jag tycker man har ett ansvar som ledande politiker att uttrycka sig på ett korrekt, ett värdigt, ett respektfullt sätt. Ibland säger de saker som inte tyder på det, säger han till Ekot.

Svaren får hård kritik från både Socialdemokraterna och Miljöpartiet. 

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson intervjuades i Ekots partiledarutfrågning under måndagsmorgonen. 

På frågan om han anser att SD har gjort upp med sitt förflutna svarar han att det är ”för tidigt” att säga. 

– Jag har sagt ifrån ett antal gånger om dumheter om muslimer eller dumheter om andra saker. Sedan tycker jag att SD har mognat som riksdagsparti, man samarbetar med SD precis som med andra partier i riksdagsarbetet, säger Ulf Kristersson till radion. 

”Inte ensamma om”

Kristersson får en fråga om hur han ser på SD:s skolpolitiska talesperson Richard Jomshofs uttalanden. Jomshof har bland annat kallat en bild av en beslöjad kvinna i svensk folkdräkt för ”våldtäkt på Sverige”. 

– Jag tycker man har ett ansvar som ledande politiker att uttrycka sig på ett korrekt, ett värdigt, ett respektfullt sätt. Ibland säger de saker som inte tyder på det. Det är de förvisso inte ensamma om i svensk politik, säger Kristersson till Ekot.

Uttalandena får hård kritik från Märta Stenevi, Miljöpartiets språkrör. Hon skriver på Twitter att han ”viftar bort” Jomshofs uttalanden. 

”Fruktansvärt att höra Ulf Kristersson vifta bort Jomshofs uttalanden i P1. Det de nya gamla moderaterna inte förstår är att rasism är en sakfråga som drabbar människor i Sverige i varje dag”, skriver Stenevi. 

S: ”Ren fars”

Ulf Kristersson upprepar även i partiledarutfrågningen att högerpartierna är överens om flera sakfrågor – vilket han menar att regeringen inte är. 

Det håller inte S-partisekreteraren Tobias Baudin med om. Han anklagar Ulf Kristersson för att ”legitimera Sverigedemokraterna” i stället för att ”konkretisera sin politik”. 

– Det är beklagligt att M-ledaren tidigare har sagt att han aldrig kommer samarbeta med SD, nu båda samarbetar och förhandlar han med SD och hjälper SD in i det svenska regeringskansliet. Vi har ryggrad i vårt parti, säger Baudin och tillägger att M enligt honom inte alls är överens om ”de stora viktiga frågorna” såsom sänkning av a-kassan och sjukförsäkringen. 

– Det är ju så att de är överens om elva fluffiga punkter, exempelvis att det ska löna sig att arbeta och att förenkla regelverket för småföretagare, det är de flesta överens om. Men att driva ett land på elva fluffiga punkter kommer inte att funka och det säger mycket om Ulf Kristerssons ledarskap, säger Baudin och kallar Kristerssons uttalanden en ”ren fars”. 


Här är elva punkter som M, KD, L och SD är överens om

Dubbla straff för gängkriminella

Avskaffa mängdrabatt för serievåldtäktsmän

Unga som förnedringsrånar ska sitta inlåsta

Nej till återinförd fastighetsskatt

Det ska löna sig att arbeta

Mindre krångel för småföretagare

Lägre bränslepriser

Behålla RUT-avdraget

Mer kärnkraft ger billigare och grönare el

Stram invandring för att klara integrationen

Nej till 'tvångsbussning' av elever


Källa: Moderaternas hemsida 


Ulf Kristersson: ”Jag är fullständigt trygg i mina värderingar”

Här pressas Ebba Busch och Ulf Kristersson om samarbete med SD