Kenneth G Forslund är S talmanskandidat

Kenneth G Forslund nomineras till talman av Socialdemokraterna.
Foto: PRESSBILD
Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kenneth G Forslund är Socialdemokraternas kandidat till talmanspresidiet för mandatperioden 2022 - 2026.

Riksdagsledamoten från Kungälv har bland annat varit ordförande i utrikesutskottet – och var djupt involverad i samtalen med den politiska vilden Amineh Kakabaveh. 

– Han är en skicklig och samlande politiker som är respekterad över partigränser, säger partiledare Magdalena Andersson i ett uttalande.

Under fredagseftermiddagen presenterade S sin kandidat till talmanspresidiet för mandatperioden 2022 - 2026.

– Kenneth G Forslund har lång erfarenhet av riksdagsarbetet, säger partiledare Magdalena Andersson i ett uttalande.

Han har suttit i riksdagen sen 2002 och varit ordförande för utrikesutskottet i två omgångar, senast sedan 2019. Han är även sista ersättare i S partistyrelse. 

Samtal med Kakabaveh

Kenneth G Forslund  var också varit djupt involverad i samtalen med den politiska vilden Amineh Kakabaveh, vilket TT tidigare rapporterat. 

Han satt med när en debattartikel om hedersförtryck formulerades med Amineh Kakabaveh och inrikes- och justitieminister Morgan Johansson (S), som en del i avtalet för att släppa fram Magdalena Andersson (S) som statsminister i slutet av 2021. 

Dessutom spelade han en nyckelroll i partiets samtal med Kakabaveh i samband med misstroendevotumet mot Morgan Johansson i våras. 

– Min uppgift i det här blir att fortsätta prata med henne nu när vi har möjlighet att göra det, sa Forslund då.

Öppnar för moderat talman

Socialdemokraterna fortsätter samtidigt att sträcka ut handen till Moderaterna i hopp om att göra upp om en gemensam kandidat, enligt S. 

Andersson har tidigare öppnat för att rösta på en moderat talman – vilket även MP:s språkrör Märta Stenevi gjort, skriver TT. 

– Jag kan inte på något sätt se att en sverigedemokrat, med tanke på den retorik och politik de för, skulle kunna bära den rollen. Är alternativet Andreas Norlén, så är det absolut en möjlighet för oss, säger hon till TT.

Omröstningen sker på måndag.