Helena Lundgren (C) vill ha borgerlig statsminister

Annie Lööf: C är beredda att sitta i S-regering.
Helena Lundgren, centerpartistiskt oppositionsråd i Vindeln.
Annie Lööf lyfter i en DN-intervju fram Magdalena Andersson (S) som den bästa statsministerkandidaten.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT NYHETSBYRÅN

Helena Lundgren (C), oppositionsråd i Vindeln, vill se en borgerlig statsminister efter valet. 

Efter dagens besked från Annie Lööf – att centerledaren ser Magdalena Andersson som den bästa statsministerkandidaten och kan tänka sig att sitta i en S-regering – börjar Helena Lundgren fundera på sin politiska sorti. 

– Då får man väl ägna sig åt något annat, som ger mer och är vettigare, säger hon. 

Under måndagen publicerade DN intervjun med Annie Lööf där centerledaren slår fast att hon ser Magdalena Andersson som den bästa statsministerkandidaten. 

Redan den 9 mars förra året öppnade Annie Lööf dörren för att sitta i en S-ledd regering under en intervju med Expressen – vilket hon upprepar under intervjun med DN 

– Vi kan tänka oss att sitta i en regering med Socialdemokraterna. Men det förutsätter att politiken lutar mot mitten, säger hon till DN. 

Helena Lundgren: ”Jättesvårt att acceptera det”

Uttalanden som är svårsmälta för kommunpolitikern Helena Lundgren (C) i Vindeln, Västerbotten. 

– Jag vill se en borgerlig regering i Sverige. Jag vill se en borgerlig statsminister efter det här valet. Och jag vill givetvis att Centerpartiet finns på den sidan i svensk politik, på den borgerliga sidan. Jag vill inte att ännu en socialdemokratisk statsminister ska hjälpas fram av Centerpartiet. Jag har jättesvårt att acceptera det. 

Känner du att din åsikt har starkt stöd inom partiet? 

– Min gissning är att det är 50-50. Jag tror att landsbygdscentern eller vad vi ska kalla det, den som kommer ur folkrörelsen, har en ganska stark borgerlig hemvist. Samtidigt vill nog väldigt många vara lojala med den demokratiskt valda partiledningen och underlätta för den. Det har jag full respekt för. 

Helena Lundgren om SD: ”Nästan 20 procent av vuxna människor”

Hon stöder inte partiets linje om att stänga dörren för Sverigedemokraterna. 

– Jag tror att man måste försöka vara ödmjuk inför att om nästan 20 procent av vuxna människor i Sverige lämnar andra etablerade partier för SD, då finns det en anledning. Jag har svårt att tro att de skulle vara rasister allihop, ett epitet som vår partiledning så förenklat vill ge människor. 

– Jag har som centerpartist och landsbygdspolitiker jättesvårt att se att vi i Centern ska stötta en regering som är så beroende av både Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Miljöpartiet är ett stort hot mot hela det liv som jag vill leva och den verksamhet som jag driver. 

Helena Lundgren: ”Då tror jag att jag lämnar Centerpartiet”

Att byta parti är heller inget alternativ för Helena Lundgren. 

– Jag vill inte hoppa runt bland olika politiska partier. Utan då tror jag att jag lämnar Centerpartiet och all politik. Då får man väl ägna sig åt något annat, som ger mer och är vettigare, säger hon. 

Hon säger att det kommande riksdagsvalet blir avgörande för vilket beslut hon kommer att fatta. 

– De har sagt att vi det här valet skulle bli vinnare och få 20 procent i valresultat. Det finns inget som pekar på att vi skulle få det nu. Och det är klart att det är något som måste komma upp till ytan i en eftervalsanalys, och få konsekvenser. Vi kan inte harva runt på 4-5 procent. 

Missa inte Expressens partiledardebatt på tisdag den 16 augusti klockan 20.00. Du ser den live här på expressen.se.

Se också: 

Moderaterna om Centerns besked.