Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter valförlusten: Andersson avgår

Här avgår Magdalena Andersson som statsminister: ”Begär mitt entledigande.”
Statsminister Magdalena Andersson har meddelat att hon avgår som statsminister.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Statsminister Magdalena Andersson avgår på torsdagen, meddelar hon på en pressträff. 

Samtidigt är hon öppen för att fortsätta regera – ihop med M.

– Vi är naturligtvis redo att samarbeta, säger hon.

När det blir allt mer tydligt att det är högersidan som vunnit flest riksdagsmandat har blickarna vänts mot statsminister Magdalena Andersson (S): Ska hon avgå självmant eller sitta kvar i väntan på en statsministeromröstning hon sannolikt skulle förlora.

På onsdagskvällen står det klart att Andersson väljer det första alternativet.

– Imorgon kommer jag att begära mitt entledigande som statsminister och ansvaret för den fortsatta processen kommer nu att gå över till talmannen och riksdagen, säger hon.

Magdalena Andersson kommer nu att leda en övergångsregering till dess att en ny regering tillträder.

”Redo att samarbeta”

Statsministern påpekar samtidigt att hennes eget parti har gjort ett starkt val och gått framåt med 2,1 procentenheter enligt de preliminära siffrorna.

– Efter åtta år i regeringsställning har vi gjort den största ökningen på 20 år. Jag är stolt och tacksam över att nästan 2 miljoner svenskar har valt att lägga sin röst på S, säger hon.

Magdalena Andersson anser att Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna låst sig vid ett samarbete med Sverigedemokraterna och därmed valt bort tänkbara samarbeten med partierna i hennes regeringsunderlag.  

– Vi är naturligtvis redo att samarbeta, men Ulf Kristersson har ju väldigt tydligt valt att han föredrar att samarbeta med Sverigedemokraterna, säger Magdalena Andersson.

På fråga från en av de församlade journalisterna om hon tänker sig en regering där S och M ingår och att hon sitter kvar som statsminister svarar hon:

– Det skulle man ju i så fall få sätta sig och diskutera.

Avgående statsministern höll pressträff efter beskedet att högersidan går mot seger.