Ebba Busch: En röst på C är en röst på MP

Ebba Busch (KD): ”Är gärna med och myntar ett begrepp”
KD-ledaren Ebba Busch under sitt tal i Almedalen.
Foto: Lisa Mattisson

Det börjar bli svårt att nå fram till ”villa, vovve, Volvo” genom hårt arbete och ”kulturvänstern” skrattar åt fokus på ”Svenssons”.

KD-ledaren Ebba Busch fokuserade på medelklassen under sitt partiledartal och talade till C- och S-väljare om regeringens oförmåga att lösa samhällsproblemen.

– Regeringen är beroende av tre partier som vägrar att prata med varandra. Låt oss göra det som krävs för att lösa ut några av de viktigaste frågorna, säger hon.

Under tisdagen är det Kristdemokraterna som har ordet i Almedalen och vid klockan 11 var det Ebba Busch som hade fokus på sig under sitt partiledartal.

Ebba Busch inleder sitt tal i Almedalen på tisdagen med en känga till statsminister Andersson som under söndagens tal gav en patriotisk kärleksförklaring till Sverige. 

– Jag älskar Sverige och jag är stolt över att vara svensk, sade Andersson – och framhöll upprustningens vikt för ”vår frihet”.

Ebba Busch säger att Magdalena Anderssons talpunkter var en kopia av KD-ledarens – för ”sex år sen”. 

– Sen följer hon upp det med att det har blivit dyrt att vara svensk. Jag vände mig till Kullgren (partiets pressekreterare, reds. anm.) och sa 'kommer det en sak till får vi skicka en faktura till Sveavägen', säger Busch och fortsätter:

 – Jag menar vi kan ju inte jobba gratis åt dem. Vad hade facket sagt om det? 

Foto: Lisa Mattisson
”Villa, vovve och Volvo” var en återkommande mening i talet.
Foto: Lisa Mattisson

”Något håller på att gå förlorat”

Hon säger sedan att talet kommer handla om ”Svenssonlivet” och en känsla som hon säger delas av många i landet.

– En känsla av att något håller på att gå förlorat, av att det blir allt svårare att det genom eget arbete skapa sig ett gott liv, allt svårare att uppnå de tre v:na, villa, vovve och Volvo, säger hon.

Hon återkommer till medelklassen, de tre v:na och att det är dyrt att vara svensk under sitt halvtimmeslånga tal. Det fokuset hånskrattar den ”kulturradikala vänstern”.

– När jag så här öppet talar om Svenssonlivet som önskvärt så kryper hånflinet fram hos den kulturradikala vänstern.

”Vilka står i köerna och drabbas av ojämlikheten?”

KD-ledaren pratar om att det varit 2 000 skjutningar de senaste fem åren och att det anmäls 27 våldtäkter om dagen. Tryggheten har blivit den viktigaste aspekten av ett bostadsval.

KD-ledaren Ebba Busch talade under tisdagen.
Foto: Lisa Mattisson

– Man stängs ute ur ”Svenssonlivet” när trygga områden blir färre och bostadspriserna stiger, säger hon.

Hon säger att köer på Arlanda och för att få ut ett pass upprör – men det som upprör mest är de ojämlika och långa vårdköerna i landet.

– Vilka står i köerna och drabbas av ojämlikheten? Är det välbärgade? Nej, om det kniper så köper de vården utomlands. – Det är alla Svenssons som betalar ungefär 10 procent av lönen till regionerna som får stå där och hoppas.

”Låna ut din röst till borgerligheten”

KD-ledaren återkommer till hur regeringsalternativet till vänster inte är samordnade och att en ”röst på C är en röst på MP”. Hon sträcker ut en hand till både S- och C-väljare och ber dem ”låna ut sin röst till borgligheten”.

– En röst på Centerpartiet är en röst för att Miljöpartiet ska ha inflytande över jakten, skogen, vargen, jordbruket och drivmedelspriserna, säger Ebba Busch och menar att C och KD historiskt inte stått långt ifrån varandra.

Hon avslutade talet med att inte lova villa, vovve och Volvo serverat till alla – men med löftet att Sverige kan bättre.

– Jag lovar inte ett liv med villa, vovve och Volvo serverat till var och en utan arbete, men jag lovar att Sverige kan bättre. Jag lovar att Kristdemokraterna kommer att vara garanten för vården, tryggheten och hjärtlandet: Därför ber jag om din röst.

”Oklart om jag sagt det jag skulle säga”

Ebba Busch efter teknikstrulet på Almedalsscenen