Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Buschs svar på kritiken: ”Väldigt mycket hjärta”

Ebba Busch efter samtal med talmannen
Lars Adaktusson kritiserar KD:s strategi i en debattartikel i Svenska Dagbladet.
Foto: ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Ebba Busch håller inte med om kritiken.
Foto: Nyhetsmorgon

Kristdemokraterna backade i årets val – sedan 2018 har partiet tappat 70 000 röster. 

Kristdemokraternas avgående riksdagsledamot Lars Adaktusson menar att orsaken till det svaga resultatet är att partiet ”tappat bort sina kärnvärden”.

Nu svarar KD-ledaren.

– Vi går framåt i 100 kommuner och i 18 av 21 regioner, säger Ebba Busch i ”Nyhetsmorgon” i TV4.

Det blev en borgerlig seger, trots att tre av fyra partier backade jämfört med valet 2018. Sedan förra valet har Kristdemokraterna tappat omkring 70 000 väljare och partiet gör sitt tredje sämsta val i historien. 

Lars Adaktusson menar att orsaken till det svaga resultatet är den nya hårdförda retoriken. På Svenska Dagbladets debattsida skriver han att ”nya hårdföra KD 2022 förlorade mot värderings­drivna KD 2018.”

Ebba Bush tar dock kritiken med ro. I TV4 Nyhetsmorgon säger KD-ledaren att hon tror att alla medlemmar som arbetet under valrörelsen är stolta över det arbetet de gjort.

– Jag tror att alla de stolta medlemmar och nyblivna medlemmar som var aktiva i vår valrörelse såg att vi gjorde det med väldigt stort hjärta. Vårt existensberättigande är att vara en representant för de som saknar en röst vid förhandlingsbordet, exempelvis barnfamiljen som pågrund av skenande elpriser har svårt att få den ekonomiska verkligheten gå ihop, säger Ebba Busch.

Går framåt i en majoritet av regionerna

Hon påpekar att partiet går framåt i 100 kommuner, och i 18 av 21 regioner. Men tillägger samtidigt att de i sedvanlig ordning kommer att genomföra en valanalys. 

Kristdemokraterna tappar tre mandat i riksdagen vilket får som resultat att partiets grupp­ledare Andreas Carlson inte får förnyat förtroende. Detsamma gäller andra ledande parti­företrädare med fram­skjutna platser på valsedlarna; exempelvis parti­sekreteraren Peter Kullgren och den policy­ansvarige i partiledarstaben, Johan Ingerö.

Årets valresultat skapar nya styrkeförhållanden inom Kristerssons regeringsunderlag, där KD kan bli minsta parti i regeringen – om inte Liberalerna också ges ministerposter. 

Ebba Busch säger sig inte vara oroad över det. 

– Jag har svårt att klaga på väljarnas beslut, det är deras val och vår demokrati. Det stöd vi fick i valet är inte den stora frågan när vi fyra partier sitter ner och tittar på de problem som finns i Sverige i dag, säger hon i ”Morgonstudion” i SVT

Talmannen: ”Ett ganska enkelt beslut att fatta”

Ulf Kristersson får i uppdrag att bilda regering