Bolunds budskap till Andersson

Per Bolund, språkrör Miljöpartiet, intervjuas i DiTV.
– Vi kommer inte kompromissa på att regeringen som vi sitter i minskar utsläpp i den takt som krävs, säger MP-språkröret Per Bolund till Ekot.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT NYHETSBYRÅN

Per Bolund (MP) vill ingå i en rödgrön regering – nu pressas han om vilka frågor partiet inte kommer kompromissa om i en regering efter valet. 

Några klara besked ger han dock inte.

– Vi är bekymrade över att sju av åtta partier kapprustar i att sänka priset på fossila bränslen så mycket som möjligt, säger han i Ekots partiledarintervju. 

Miljöpartiets språkrör Per Bolund får en rad frågor av programledarna om vilka ”röda linjer” MP har i Ekots partiledarintervju under onsdagsmorgonen. En av frågorna gäller om han kan tänka sig släppa fram en statsminister som kan tänka sig att sälja vapen till Turkiet. 

– Vår linje är tydlig: Vi tycker inte Sverige ska sälja vapen till icke-demokratier eller länder som rör sig i icke-demokratisk riktning, Turkiet är ett bra exempel på det, säger han. 

SR: Är svaret ja eller nej? 

– Vår inriktning är tydlig för väljarna: Vi tycker inte vi ska göra vapenexport till Turkiet. Däremot ska vi inte i ett svårt politiskt landskap låsa in oss i positioner där det blir svårt att hitta en politisk lösning för att styra Sverige.

”Kapprustar” 

Han får även frågan om de kan tänka sig släppa fram en statsminister som vill göra det billigare med bensin och diesel, varpå han svarar att det gör det ”svårare” att driva en politik där utsläppen minskas. 

– Vi är bekymrade över att sju av åtta partier närmast kapprustar i att sänka priset så mycket som möjligt på fossila bränslen och därmed öka Sveriges utsläpp ganska dramatiskt. Slutsumman vad gäller miljöpolitiken är att vi snabbt måste minska utsläppen. Det blir svårare om det blir billigare att använda fossila bränslen, ett steg i fel riktning. Men det vi kommer ställa krav på är att den totala klimatpolitiken leder till tillräckligt snabbt minskade utsläpp, säger Bolund till Ekot. 

Bolund säger att de vill ingå i en rödgrön regering efter valet – helst en majoritetsregering med S, V och C. 

Moderaterna vill ta väljare från Socialdemokraterna 

Gunnar Strömmer: ”Vet att det finns väljare som tvekar”