Annie Lööf: ”Utesluter inte fortsatt samarbete med S”

Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Foto: Thea Mossige-Norheim

Annie Lööf vill lyfta Centerpartiet med optimism och pekar på de många ”dysterkvistarna” i debatten.

På partiets valkonvent går hon hårt åt Liberalernas vägval om SD.

Hon lovar också att partiet kommer säga nej till höjda skatter på arbete, boende och sparande under nästa mandatperiod.

– Jag utesluter inte ett fortsatt samarbete med S, men det är viktigt att Magdalena Andersson då är väldigt lyhörd så att vi får en tydligt liberal politik som är förankrad i mitten, säger C-ledaren.

Annie Lööf möttes av stort jubel när hon gick upp på scenen under partiets valkonvent i centrala Stockholm.

I sitt tal på fokuserade hon på profilfrågorna: klimatet, jämställdheten, landsbygden och småföretagare.

Till tonerna av Abbas ”Dancing queen” gick hon sedan av podiet och höll en presskonferens om partiets nya valmanifest.

Hon gav besked om att Centerpartiet inte kommer att acceptera höjda skatter på flera områden under nästa mandatperiod. 

– Jag vet att andra partier har lagt förslag kring att höja skatten på boende, på sparande, på arbete. Det säger vi nej till.

”Vi kommer att växa”

2018 fick partiet över 8 procent i valet. I går visade en opinionsundersökning från Aftonbladet/Demoskop på 7,2 procent.

Annie Lööf säger att C-väljare är optimister, och att hon är ”taggad för en intensiv valspurt”.

– I takt med att valrörelsen nu drar i gång ordentligt så kommer man höra än mer sakpolitiska förslag från Centerpartiet, och då kommer vi också att växa, säger hon till Expressen.

När Socialdemokraterna la fram sin valkampanj under torsdagen var det ett stort fokus på Magdalena Andersson. Partisekreterare Tobias Baudin sa att det var tydligt att Ulf Kristersson ”inte visat sig vuxen statsministerrollen”.

Moderaternas har å sin sida sagt att de ser stor potential att sno väljare från S som inte vill ge partiet en ny chans.

– Jag tycker det är väldigt mycket ”blame game” från både S och M, att de pratar illa om varandra i stället för att ha fokus på vad de själva vill göra, säger C-ledaren.

Kritiken mot Johan Pehrson

I sitt tal kallade Annie Lööf SD för ett ”rasistiskt populistparti”. Att det borde vara ett stoppljus för ”varje sann liberal” – inte en ”språngbräda till makten”.

– Ja, det är ju Liberalerna. Som använder SD som språngbräda till makten. Jag tycker att man som liberalt parti måste dra en röd linje vid ett främlingsfientligt, högerpopulistiskt parti, säger hon.

Liberalerna har sagt att de vill se ett ”liberalt, borgerligt maktskifte”. Men C-ledaren vill fortfarande inte svara på om hon föredrar Andersson eller Kristersson. 

”Viktigt att Andersson är lyhörd”

De ”kommer landa i en statsministerkandidat” efter att valresultatet och den efterföljande politiska reformagendan finns på bordet, säger Annie Lööf och fortsätter:

– Men jag kan ju konstatera att Ulf Kristersson har sagt nej till att samarbete med Centerpartiet. Han har ju uteslutit Centerpartiet och i stället bildat lag med Sverigedemokraterna.

När det gäller S konstaterar C-ledaren däremot att de haft ett bra samarbete under de senaste åren.

– Som har fungerat väl, men som har baserat sig på en politik som är förankrad i mitten, en tydligt, liberal reformagenda. Och jag utesluter inte ett fortsatt samarbete med S, men det är viktigt att Magdalena Andersson då är väldigt lyhörd så att vi får en tydligt liberal politik som är förankrad i mitten.

Se också: