Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Alf Svenssons kritik mot det egna partiet: ”Orolig”

Ebba Busch, Ulf Kristersson och Johan Pehrson presenterar ministrarna i nya regeringen
Den förra KD-ledaren Alf Svensson tillsammans med den nuvarande Ebba Busch.
Foto: JENS CHRISTIAN
Alf Svensson och Ebba Busch på ett valmöte inför valet 2018.
Foto: ANNA HÅLLAMS/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den förra KD-ledaren Alf Svensson är orolig över den nya regeringens migrations- och kriminalpolitik.

Han vill se mer fokus på familjens roll i samhället.

– Jag hoppas man kommer till insikt att förebyggande insatser är nödvändiga, säger han till Sveriges Radio.

Efter valet sa Alf Svensson, som ledde Kristdemokraterna i 31 år, att partiet hade en chans att ”våga vara ett annat parti”. Han tyckte att KD borde ha fokuserat mer på det förebyggande i kriminalpolitiken, på familjens roll och internationella frågor.

Nu upprepar han kritiken.

Alf Svensson: ”Man ska se riskerna”

Till Sveriges Radios Ekot säger Alf Svensson att han är orolig över inriktningen i den nya regeringens migrations- och kriminalpolitik. Han tycker att det är för mycket fokus på hårdare tag och för lite på förebyggande åtgärder och familjens roll i samhället.

– Jag tycker att man ska vara lite orolig och inte förtröstansfull. Man ska se riskerna. Man måste vara väldigt observant så man inte trampar ner rättssäkerheten, säger Svensson till Ekot.

Den förra KD-ledaren fortsätter:

”Förebyggande åtgärder nödvändiga”

– Jag tror att man missar den här insikten att en 10-årig knarkkurir eller 17-åring med vapen inte är personer som bryr sig om ökade straff eller avlyssning. De lever i en annan värld. Jag hoppas och tror att man kan kommer till insikt att det är de förebyggande insatserna som är nödvändiga.

Alf Svensson säger sig ha tilltro till att den nya justitieministern Gunnar Strömmer (M), men vill inte se för stark betoning på straff och repression.

– Om vi kommer därhän att det blir ”vi och dem” och att man känner sig utsatt för att man har en annan hudfärg, då är vi väldigt illa ute. Det åligger KD att i högsta grad stå upp för människovärdet som är detsamma för varje individ.

Expressen söker Kristdemokraterna för en kommentar.