Bolunds hårda ord: ”Dumheten tala fritt”

Jimmie Åkesson (Sd) pressades om klimatet i P1.
Jimmie Åkesson gav stöd till partikollegan Elsa Widdings ord om klimatet.
Foto: JOHAN NILSSON/TT
Per Bolund (MP) reagerar kraftigt på Åkessons ord.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/WENNERLUND STELLA PICTURES
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

I P1 Morgon säger Jimmie Åkesson att det är fler som dör av kyla än av värme. 

Nu riktas skarp kritik mot påståendet av Miljöpartiets Per Bolund – som menar att det är ett är ett argument från klimatförnekare. 

”All forskning visar att värmeböljor och extremtemperaturer kommer bli vanligare och skörda fler liv. Att människor också dött av kyla tidigare gör inte det ett smack bättre”, skriver språkröret på Twitter. 

Annie Lööf (C) kallar Åkesson för klimatförnekare. 

Jimmie Åkesson tror att det finns ett samband mellan mänskliga utsläpp och klimatförändringarna, men ifrågasätter i vilken utsträckning. Partiet står bakom slutsatsen att utsläppen bidrar till klimatförändringarna och att vi måste göra något åt det, säger SD-ledaren i Sveriges Radios P1 Morgons partiledarutfrågning.

Åkesson får frågor om partikollegan och klimatdebattören Elsa Widding som har ifrågasatt varför vi ska vara rädda för ett varmare klimat.

– Det är inte ett orimligt resonemang att fundera i de banorna, därför att vad jag vet är det fler som dör av kyla i världen än av värme till exempel, säger Jimmie Åkesson.

Ett påstående som också hörs från klimatförnekare, menar det miljöpartistiska språkröret Per Bolund. På Twitter går han till attack mot SD-ledaren och skriver: ”Att höra Jimmie Åkesson i P1 Morgon är att höra dumheten tala fritt.”

https://twitter.com/bolund/status/1559064165083451394

8 – 10 gånger fler som dör av kyla än av värme

Jimmie Åkesson fick dock snabbt uppbackning av SD:s miljöpolitiska talesperson Martin Kinnunen som på Twitter skriver att Åkessons påstående inte är ett ”utspel”.

”Det är ett faktum som varenda studie bekräftar”, skriver han och länkar till en färsk studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften The Lancet. Den studiens resultat bygger dock enbart på England och Wales. 

Men det finns även andra studier som undersökt dödsfall orsakade av temperaturer och som har resultat som går i samma riktning. En omfattande studie från 2022 visar att det är 8 – 10 gånger fler människor som dör av kyla än som dör av värme globalt. Även den publicerad i The Lancet. Det har till och med argumenterats för att den globala uppvärmningen räddar över 160 000 liv årligen. 

Dock använder sig Lancet-studien av data mellan åren 1985 och 2012. 

Per Bolund skriver på Twitter: ”All forskning visar att värmeböljor och extremtemperaturer kommer bli vanligare och skörda fler liv. Att människor också dött av kyla tidigare gör inte det ett smack bättre!”

Även Annie Lööf (C) reagerar också på Jimmie Åkessons svar i partiledarintervjun. I en kommentar till Expressen skriver C-ledaren att ”fossilhögern måste komma in i matchen”. 

”Klimatförnekaren har talat. Fossilhögern måste komma in i matchen. Idag flyr fler människor undan klimatförändringar än krig. Att raljera över klimatförändringar och Sveriges arbete för att sänka utsläppen visar bara hur lite Åkesson bryr sig om klimatet.”

Missa inte Expressens partiledardebatt på tisdag den 16 augusti klockan 20.00. Du ser den live här på expressen.se.

SE MER:

”Utmattningen har gjort mig till en bättre människa”