Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ygemans försvarstal efter kraftiga kritiken

Foto: MICHAELA HASANOVIC
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Socialdemokraternas annonsering på sociala medier har kraftigt kritiserats de senaste dagarna.

På fredagsmorgonen bemöter Anders Ygeman, partiets gruppledare i riksdagen, kritiken.

– Vi jobbar naturligtvis stenhårt för att vi inte ska ha några sådana här människor som representerar vårt parti, oavsett hur låg befattning de har, säger Ygeman.

Under de senaste dagarna har Socialdemokraternas kampanjande på sociala medier uppmärksammats i flera omgångar.

En företrädare för S i Sävsjö har på arabiska skrivit inlägg med lögner om Sverigedemokraternas och Moderaternas politik, framför allt kopplat till migration och integration.

På fredagsmorgonen bemöter Anders Ygeman, gruppledare i riksdagen för S, kritiken på en presskonferens.

– Vi har haft några företrädare för Socialdemokraterna, om än på väldigt låga poster, som har gjort beklagliga uttalanden. Som ni vet representerar de inte och kandiderar inte längre för Socialdemokraterna, säger han.

Samtidigt uppmanar Ygeman de övriga partierna att följa Socialdemokraternas exempel vad gäller utrensning efter den typen av övertramp.

Avfärdar delvis kritiken

– Jag utgår från att de andra partierna gör samma sak för att den här valrörelsen ska hållas på en schysst nivå, säger han.

På annat håll har politiska rivaler kritiserat Socialdemokraterna i Stockholm för att rikta annonser till Facebook-användare som intresserat sig för Liberalerna och Centerpartiet.

Den kritiken avfärdar Ygeman, som menar att kritik mot andra partier är en naturlig del av valkampanjandet. Han håller inte heller med om att det skulle vara "dolda annonser", vilket har varit del av kritiken.

– Vi var det första partiet som la upp en samlad hemsida där all vår annonsering på sociala medier går att följa.

Samtidigt pekar Ygeman på annonser som de politiska rivalerna i Moderaterna använt sig under valkampanjen, där partiet bland annat haft budskap som "En röst på SD kan innebära en röst på Stefan Löfven" och "Magdalena Andersson bröt sitt vallöfte".