Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Wallströms skarpa sågning av Björn Söder som talman

Utrikesminister Margot Wallström (S) menar att Sveriges anseende utomlands skulle skadas med Björn Söder (SD) som andre vice talman. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT
Björn Söder (SD) kan få fortsätta som andre vice talman. Men många riskdagsledamöter tycker att han är olämplig för uppdraget. Foto: SVEN LINDWALL

Enligt utrikesminister Margot Wallström (S) skulle Sveriges anseende skadas med Björn Söder (SD) som andre vice talman, rapporterar Dagens Nyheter. 

Allt talar nu för att Socialdemokraterna avgör om det blir SD:s eller V:s kandiat som får den posten.

Vem som blir riksdagens andre vice talman är ännu oklart. 

Valet för riksdagens ledamtöter står mellan SD:s Björn Söder och V:s Lotta Johnsson Fornarve. 

Vänsterpartiet valde att nominera en egen kandidat eftersom man tycker att Söder är direkt olämplig för uppdraget. På söndagsförmiddagen meddelade Miljöpartiet att man tänker rörsta för V:s kandidat – vilket innebär att Socialdemokraterna avgör saken, eftersom de borgerliga riksdagsledamöterna väntas lägga ner sina röster. 

Utrikesministern Margot Wallström är inte direkt inblandad i talmansförhandlingarna men säger i en intervju med Dages Nyheter att Sveriges anseende skulle skadas om Björn Söder får fortsätta som andre vice talman. Detta eftersom Björn Söder upprepade gånger har ifrågasatt svenskheten hos judar och samer.  

Wallström säger till tidningen:  

 – Vilken signal skulle det skicka om Sverige till resten av världen?

Socialdemokraterna har varken under lördagen eller söndagen velat berätta hur man kommer att agera i omröstningen om posten som andre vice talman. Lägger man ner sina röster kommer Björn Söder att bli vald. 

Tror att S och C kan enas om småföretag 

I DN-intervjun resonerar Wallström även kring möjligheterna att bilda en blocköverskridande regering. Hon säger att allianspartierna och S måste prata med varandra och menar att läget inte helt låst – även om det är precis det man gör sken av just nu. 

Utrikesministern tror vidare att det vore klokt att dela upp regeringsförhandlingarna i mindre områden. 

– Då måste man prata om principer, och säga var man ser att man kan förhandla sig fram. Men hur man till exempel kan hjälpa små och medelstora företag borde vara en fråga där till exempel S och C har mycket gemensamt. Där jobbar vi lokalt på ett väldigt bra sätt, säger Margot Wallström till tidningen. 

Utrikesministern tror att partiet hade kunnat göra ett bättre val om man i valrörelsen fokuserat mindre på Stockholm. 

Det gör riksdagens talman

Talmannen är riksdagens främste representant och leder arbetet i riksdagen i samråd med partiernas gruppledare och med stöd av riksdagsförvaltningen. Talmansämbetet är det högsta civila ämbetet i Sverige. 

Det finns en talman och tre vice talmän. Partigrupperna nominerar kandidater. Om flera kandidater är nominerade till samma talmanspost får riksdagsledamöterna rösta. Valet äger rum efter uppropet i riksdagen imorgon måndag, 24 september.

En viktig uppgift för talmannen är att leda förhandlingarna vid ett regeringsskifte och lägga fram förslag till ny statsminister. Det vanliga är att talmannen ger en eller flera partiledare i uppdrag att undersöka möjligheterna att bilda en regering som kan få stöd i riksdagen.

 

Källa: Riksdagen.se

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!