Wallström: Hotet mot svenska kvinnor är SD

Margot Wallström tog till hårda ord mot SD under en pressträff under lördagsmorgonen.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Margot Wallströms angrepp riktar sig till Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anders Ygeman meddelade att partiet tagit fram material som redogör för Moderaternas förslag om jobbskatteavdrag.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Socialdemokraterna vill bedriva en "schysst valrörelse" där man pratar om sin egen politik snarare än motståndarnas.

Men med en dryg vecka kvar till val går partiet nu till dubbelattack – mot M och SD.

– Jimmie Åkesson pratar ofta om att svenska kvinnors rättigheter är hotade. Vi håller med – men hotet kommer från SD:s egna kvinnofientliga politik, säger utrikesminister Margot Wallström.

På lördagsmorgonen kallade Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Anders Ygeman och utrikesminister Margot Wallström till presskonferens där man lanserade S nya valkampanj som man hoppas ska leda partiet till valseger.

Med start på lördagsmorgonen går man till dubbelattack mot Moderaterna och Sverigedemokraterna, med annonser i flera svenska morgontidningar.

LÄS MER: VAL 2018: Åkessons motangrepp mot Wallström: ”Ovän med alla”

Margot Wallström till angrepp mot SD

– Vi har undvikit att prata om motståndarna. Det tänker vi fortsätta med och vi vill bedriva en schyst valrörelse, säger Margot Wallström och fortsätter:

– Men nu med en vecka till valet är läget allvarligt eftersom Sverige riskerar få en regering starkt inflytande från Sverigedemokraterna. För oss i Socialdemokraterna är det större än att förlora regeringsmakten, det handlar om vilket Sverige vi ska ha.

LÄS MER: VAL 2018: Så ska Stefan Löfven stoppa hotet från SD

I kampanjen attackerar Socialdemokraterna M-ledaren Ulf Kristersson för att han "tänker ta regeringsmakten, också med SD:s hjälp om så krävs".

Samtidigt menar Margot Wallström att SD:s politik framför allt är skadlig gentemot svenska kvinnor.

– Jimmie Åkesson pratar ofta om att svenska kvinnors rättigheter är hotade. Vi håller med – men hotet kommer från SD:s egna kvinnofientliga politik, säger Margot Wallström.

Anders Ygeman om nya valmaterialet

– Det handlar om aborträtten, som de vill inskränka. Det handlar om pappamånaderna och det handlar om sambeskattning som vill ta oss tillbaka till en tid där kvinnor som har lägre lön skulle bli beroende av sina män.

Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, dömer ut S-kritiken som "desperata lögner" i valspurten.

– Ett parti som konsekvent har satt utländska våldtäktsmäns intressen framför svenska kvinnors trygghet, fjäskat för kvinnohatande regimer i Mellanöstern och som inte lyft ett finger för att förbättra arbetsmiljön inom de kvinnodominerade vård- och omsorgsyrkena, har förlorat all rätt att utmåla sig som försvarare av kvinnors intressen, säger Karlsson.

Samtidigt meddelade Anders Ygeman att Socialdemokraterna nu har tagit fram valmaterial där man redogör för Moderaternas förslag om ett nytt jobbskatteavdrag.

– Det jobbskatteavdrag om M föreslår skulle ge den femtedel i samhället som tjänar mest 30 gånger större skattesänkning än den femtedel som tjänar minst, säger Ygeman.


VAL 2018: Allt om valets viktigaste frågor 

VALKOMPASSEN: Osäker inför valet 2018 – gör Valkompassen