Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vinna eller försvinna i första partiledardebatten

Expressens Niklas Svensson och Di:s Anna Ekelund programleder partiledardebatten som går av stapeln på tisdag.
Här kommer partiledarna att förbereda sig för debatten. Foto: Green Room
Alla partiledare drabbar samman på tisdag kväll när valrörelsen startar på riktigt. Foto: Niklas Svensson

Samtliga partiledarna drabbar samman i Expressens och Dagens industris stora debatt på tisdag kväll – och därmed startar valrörelsen på riktigt.

Se den första partiledardebatten i Di TV och Expressen TV klockan 20 på tisdag!

– Det är ett tillfälle för partiledarna att etablera sig med något som blir valrörelsens samtalsämne, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo.

På tisdag kväll tar valrörelsen fart på allvar med den första stora partiledardebatten, som direktsänds av Expressen TV och Di TV. Denna konfrontation mellan partiledarna kan bli avgörande för hur årets valkamp utvecklar sig, enligt experter.

– Expressens och Dagens industris partiledardebatt blir det verkliga startskottet på en intensiv månadslång valrörelse. Har du inte bestämt dig än eller är osäker på var partierna står i olika frågor, då måste du titta på tisdag, säger Niklas Svensson, Expressen TV:s programledare för "Debatten 2018".

 

Partiledardebatten tar plats i Warner Bros stora studio i Göteborg. Foto: Niklas Svensson.

 

"Ge raka svar"

– Den viktigaste uppmaningen till partiledarna inför den här debatten: Ge raka, tydliga och konkreta svar på våra frågor, tala hellre om den egna politiken än de andras, säger han.

Också Anna Ekelund, Di TV:s programledare för "Debatten 2018", ser debatten som starten på  en spännande valrörelse.

– Det blir ett extremt spännande val. Utgången är mer oviss än på väldigt länge. För flera partiledare gäller det vinna eller försvinna, det ger en extra nerv till den här debatten, förstås, och det är inspirerande att fler mediesajter än bara Di.se och Expressen.se kommer att sända, säger hon.

Sifos opinionschef Toivo Sjörén ser den första debatten som viktig för alla partiledarna – men särskilt för KD:s Ebba Busch Thor.

 

"Debatten är viktigast för KD", säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo, som menar att partiet måste etablera sig i valrörelsen. Foto: HOSSEIN SALMAZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN

 

Viktigast för KD

– Debatten är viktigast för KD. De måste etablera sig och ta sig in i valrörelsen. De finns inte i riksdagen just nu, enligt mätningarna, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo.

Expressens politiska redaktör Anna Dahlberg tror debatten blir en första politisk temperaturmätning efter sommaren – och att den ska ge besked om partiledarnas dagsform.

– Hur är partiledarnas form? Särskilt Stefan Löfven har haft svårt att göra sig gällande i debatten, vilket kan ha påverkat S opinionsläge. Det blir intressant att se hans form,  säger Anna Dahlberg.

– Debatten kommer att visa vilka frågor som lyfter, var konfliktlinjerna går. I våras handlade det om lag och ordning, om migration. Ska det bli fokus på klimat och välfärd nu? säger hon.

Chans för småpartierna

Tobias Wikström, ledarskribent på Dagens industri, säger att debatten ger de små partierna en chans att komma fram.

– Hittills har de tre stora partierna dominerat. Det ska bli intressant att höra vad småpartierna tycker, de kommer bara fram i valrörelsen, säger han.

 

 

SCHEMAT INFÖR HELA KVÄLLEN

19.30: Sändningen inför partiledardebatten drar i gång. Expressen TV:s Anna Herdenstam och Di TV:s Jon Åsberg värmer upp inför sammandrabbningen med inbjudna gäster. Vi får även följa med bakom kulisserna i green room där partiledarna förbereder sig inför debatten. 

 

19.35: Anna Dahlberg, Expressens politiska redaktör och chef för ledarredaktionen, Tobias Wikström, ledarskribent Dagens Industri, och Göran Greider, chefredaktör för socialdemokratiska Dalademokraten, kommenterar förväntningarna på debatten och lyfter fram de frågor de hoppas få svar på under kvällens gång. 

 

19.45: Maria Borelius, krönikör i Di, författare och styrelseproffs med en bakgrund som moderat politiker och statsrår och Lotta Gröning, krönikör i Expressen med ett socialdemokratiskt förflutet, bland annat som politisk chefredaktör för Norrländska Socialdemokraten, går igenom frågorna där det väntas hetta till. 

 

19.55: K-G Bergström, politisk kommentator för Expressen och Jenny Madestam, statsvetare och politisk expert i Expressen TV, analyserar det politiska landskapet inför valet.

 

20.00: Debatten drar i gång. 

 

22.00: Efterintervjuer med partiledarna som får utvärdera debatten och sina insatser. 

 

22.30: K-G Bergström och Jenny Madestam analyserar debatten och kommenterar partiledarnas insatser, de största överraskningarna och ögonblicken då det hettade till. Anna Dahlberg, Tobias Wikström och Göran Greider fortsätter sedan att snacka ned debatten och till sist sätter Maria Borelius och Lotta Gröning rubriker på vad de tagit med sig från sammandrabbningen. 

 

HÄR KAN DU TITTA PÅ PARTILEDARDEBATTEN

Partiledardebatten sänds live på Expressens och Dagens Industris alla digitala plattformar, som på expressen.se och di.se, appar samt smart-tv som Apple TV. 

 

Sändningen går också att se på ett stort antal lokala och regionala tidningssajter. 

 

Debatten kan även ses gratis av Com Hems och Boxers kunder. Expressen TV frivisas mellan 14 augusti till 17 september hos över 1,1 miljoner av tv-bolagens hushåll, som alla kan följa den politiska bevakningen under valupptakt, val och efterspel utan kostnad.