Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Veteranernas hopp för alliansen: ”Kommer klara det här”

”Det finns något som förenar de här partierna, något som gjorde att alliansen skapades en gång i tiden”, säger tidigare KD-ledaren Göran Hägglund.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Ulrica Schenström, ordförande för Moderatkvinnorna, tror att det kan bli jobbigt – men att alliansen kommer leva vidare.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Anna-Karin Hatt betonar vikten av att visa respekt för varandra.Foto: IZABELLE NORDFJELL / IZABELLE NORDFJELL EXPRESSEN

På onsdag röstar riksdagen om Ulf Kristersson som statsminister för en borgerlig regering – men alliansen tycks vara mer splittrad än någonsin.

– Sprickan kan inte bli djupare, den är väldigt cementerad, säger statsvetaren Tommy Möller.

Alla håller dock inte med.

– Det finns något som förenar de här partierna, något som gjorde att alliansen skapades en gång i tiden, säger den tidigare KD-ledaren Göran Hägglund.

I en debattartikel i Aftonbladet efterlyser Centerpartiets EU-parlamentariker Fredrick Federley ett svar från Moderaterna på hur SD ska ”hanteras” och vad M är beredda att ge SD för deras stöd.

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer kritiserar Federley i en replik. Han menar att det är viktigt att lita på den egna politikens integritet, och att denna inte vacklar bara genom stöd från SD.

Enligt statsvetaren Tommy Möller är sprickan i alliansen djup.

– Dessa motsättningar inom alliansen är så pass djupa att det ser mörkt ut för en överskådlig framtid. Sprickan kan inte bli djupare, den är väldigt cementerad, säger han.

På onsdag ska riksdagen rösta om Ulf Kristersson som statsminister för en borgerlig regering – något som allianspartierna förbereder sig intensivt inför.

– Man försöker öka pressen inför den kommande omröstningen. För C och L handlar det om att sluta leden och hålla ihop partierna – de är utsatta för hårt tryck från olika håll, inte bara från M. Många tycker att de sviker borgerligheten. Nu försöker man vända problemet, vilket Federleys artikel ger uttryck för, säger Möller.

Statsvetaren Tommy Möller.Foto: Pressbild

Hägglund: ”Borde finnas förutsättningar”

I ett reportage i Ekots lördagsintervju intervjuas en rad framstående alliansveteraner som trots sprickan ser relativt positivt på framtiden. En av dem är tidigare KD-ledaren Göran Hägglund, som säger samma sak till Expressen:

– Det finns något som förenar de här partierna, något som gjorde att alliansen skapades en gång i tiden. Det handlar om att man ligger nära varandra politiskt – och det kvarstår trots det som utspelas i samband med regeringsbildningen just nu, säger Hägglund.

Göran Hägglund på Alf Svenssons 80-årsfirande.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Han menar att allianspartierna måste tänka på att hålla god ton mot varandra i förhandlingarna.

– Det är viktigt att partierna inte drar isär för långt och använder oförsiktiga ord och uttryck. Man ska förstå varandra, inte riva broar. Vi vet inte vad som kommer hända under de kommande veckorna – vad vi däremot vet är att förflugna ord kan förstöra mycket. Lågmält resonemang kan däremot lägga grunden för en möjlig regeringsbildning, säger Göran Hägglund. 

 

Hatt: ”Kan regera under tuffa tider”

Anna-Karin Hatt är tidigare statssekreterare för Centerpartiet. Hon ser tillbaka på alliansens tid i regering mellan 2006 och 2014, och menar att ett sådant samarbete tyder på ”ett djupt samförstånd om politikens inriktning”. Liksom Göran Hägglund pekar hon i SR:s reportage på vikten av att partierna håller god ton i diskussionerna.

– Även fast det är ett svårt läge, att det tar tid och att det kanske inte blir som något parti har tänkt sig, så måste man förstå varandras svårigheter och utgångspunkter och behålla respekten för varandra. Kan man göra det kan man också regera under tuffa tider framöver, säger Anna-Karin Hatt till SR.

Den tidigare statsekreteraren betonar även att också politiker på lägre nivå måste tänka på att dra ner tonläget gentemot andra allianspartiers företrädare.

Anna-Karin Hatt betonar vikten av att visa respekt för varandra.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ulrica Schenström: ”Kommer klara det här”

Ulrica Schenström är i dag ordförande för Moderatkvinnorna, och var statssekreterare hos Fredrik Reindfelt mellan 2006 och 2007. Hon tror att liberala och konservativa krafter fortfarande kan regera och göra bra saker tillsammans. 

Schenström säger till SR att alliansen behövs mer än någonsin – och att man inte kan låta sig påverkas så mycket av Sverigedemokraterna.

 

Ulrica Schenström tror att det kan bli jobbigt – men att alliansen kommer leva vidare.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

– Jag tror också att det är en mediedramaturgi. Jag tror att de kommer klara det här och hålla samman, men att det kan bli jobbigt, säger Ulrica Schenström till SR.