Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varningen: Krisen kan försämra vår ekonomi

Karl-Petter Thorwaldsson, LO-ordförande.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Stefan Löfven, S.Foto: ANDERS WIKLUND/TT

Pensionsgruppen har sedan tidigare föreslagit en rad förändringar i pensionssystemet.

Men nuvarande regeringskrisen har resulterat i att arbetet stagnerat, menar Karl-Petter Thorwaldsson.

– Nu får politikerna ta sig samman, säger han till DN.  

LO-basen varnar samtidigt för att det politiska läget kan ha negativ påverkan på svenska ekonomin. 

I december 2017 presenterade Pensionsgruppen en rad förändringar inom det nuvarande pensionssystemet. 

Bland annat ska lägsta pensionsåldern höjas från 61 till 64, samtidigt som grundskyddet för de ekonomiskt mest utsatta pensionärerna föreslås bli bättre. 

Partierna som ingår i det blocköverskridande samarbetet – som består av S, M, L, C, KD och MP – är överens. Socialdemokraterna har även lovat att pensionsavgiften ska höjas så att pensionärer får ut 70 procent av lönen. 

Men nuvarande regeringskrisen har satt käppar i hjulet, menar LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson. 

 

LO-basen: Pensionsarbetet har stannat av

I en intervju med DN säger han att arbetet har avstannat och att de inte ens diskuterar frågan i nuläget. 

– Om de inte löser den här frågan i närtid så kommer vi att tvingas att lösa den via parterna. Om ett år ska vi sätta våra krav för nästa avtalsrörelse så vi får ge dem den tidsfristen att komma upp med något som vi tror på. Annars måste vi ta över huvudansvaret. Det är inget jag vill för jag tycker att det ska vara ett statligt ansvar, säger han till tidningen. 

Men det är inte bara pensionsfrågan som blir lidande, enligt Thorwaldsson. 

LO-basen menar att krisen även kan få negativa konsekvenser för Sveriges ekonomi. 

”Nu får politikerna ta sig samman”

Karl-Petter Thorwaldsson säger att miljardinvesteringar riskerar att utebli då företagare inte vill investera i ett land vars tioårsprognos förblir oklar. 

– Om man börjar räkna Sverige som ett dussinland som inte har ordning på regeringsbildningen och inte vet vilken politik som ska gälla, då är de långsiktiga investeringarna i fara. Nu får politikerna ta sig samman, säger han. 

Enligt Karl-Petter Thorwaldsson har det skett en avmattning i byggande och i investeringar – vilket inte förvånar honom. 

– Om jag ska göra en mångmiljard­investering så vill jag veta vad som gäller på tio års sikt. Det är det farligaste, att det här går över i en sämre tillväxt. Det är det som kan drabba löntagarna mest, säger han.