Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Världen uppmärksammar svenska regeringskaoset

Nästan två månader sedan valet har Sverige fortfarande inte fått någon regering. 

Det politiska läget bevakas i omvärlden. 

– Det är inga partier som har tagit konsekvenserna av sina beslut om att inte samarbeta med Sverigedemokraterna, säger DR:s korrespondent Anna Gaarslev till SvD om hur Danmark ser på utvecklingen. 

På fredag är det exakt två månader sedan Sverige gick till val. 

Men de politiska låsningarna är kvar, och än pågår arbetet med att försöka bilda en ny regering. 

Det svenska valet fick stor uppmärksamhet i internationella medier, och tidningar i bland annat Frankrike, Tyskland, Storbritannien, USA och Kina skrev om resultatet efter valdagen den 9 september. De flesta fokuserade på Sverigedemokraterna och den kommande regeringsbildningen. 

Så skriver världen om svenska regeringskaoset

Hur Sveriges regering kommer att se ut framöver är fortfarande oklart – och det rapporteras fortsatt om frågan i internationella medier. 

I Danmarks Radio följer man utvecklingen och DR:s Europakorrespondent konstaterar att det är en ”situation man inte sett i närliggande tid”. 

Om att talman Andreas Norlén nu har beslutat om statsministeromröstning i riksdagen på onsdag säger DR:s korrespondent Anna Gaarslev i sin rapportering: 

– Det är ett tydligt tecken på att inget har hänt i förhandlingarna. Det är inga partier som har tagit konsekvenserna av sina beslut om att inte samarbeta med Sverigedemokraterna. 

”Blir väldigt kritiserade”

Svenska Dagbladet har pratat med Anna Gaarslev om hur man i Danmark ser på den svenska utvecklingen. Många danskar tycker att det är en konstig inställning att partierna inte vill förhandla med SD. 

– Man skriker om nazister och rasister och säger att historien upprepar sig. Alla som vågar ifrågasätta den här nazistspökhistorian som ni kör med nu blir väldigt kritiserade, för att uttrycka det diplomatiskt, säger hon till SvD. 

Finanssajten Bloomberg uppmärksammade talmannens val att nominera Ulf Kristersson och skrev om nya försöket att ”bryta dödläget”.

Nyhetsbyrån Reuters skriver att det finns få tecken på att något parti kan tänka sig att kompromissa.