Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varför röstar specifika områden så olika?

Charlotta Mellander.
Jonna Rickardsson.
På söndag väntas det officiella valresultatet komma.Foto: HANNA FRANZéN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Varför röstar specifika områden så olika?

Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping, svarar på läsarnas frågor tillsammans med doktoranden Jonna Rickardsson.

Charlotta Mellander är professor i nationalekonomi vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping. Klockan tre chattar hon och doktoranden Jonna Rickardsson med Expressens läsare om den geografiska platsens betydelse för hur vi röstar.

Mellander utgår från sin regionala valanalys i chatten.

– Om man tittar på stödet för olika partier ser man att det finns samband med hur det ser ut i olika kommuner. Det finns en relation mellan demografi och valresultat, bland annat i form av en tydlig klyfta mellan stad och land, berättar Charlotta.

– C, S och V får starkare stöd i glesbygden. L, MP och M får mycket mer stöd där man bor tätt. Det kan hänga ihop med hur det ser ut där man bor, men också typen av jobb på platsen och utbildningsnivån, säger Charlotta.

Samtidigt är hon noga med att det inte går att slå fast vad som orsakar att människor på en specifik plats röstar på ett specifikt sätt.

– Det går inte att veta säkert vad som orsakar vad, däremot kan man se samband, berättar Charlotta Mellander.