Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skriet från vården ekar över hela landet

Vittnesmålen från sjuksköterskorna som slutat på Norrlands universitetssjukhus i Umeå är inte unika, skriver Expressens Anna Bäsén.
"Det handlar om att stånga sig blodig hela tiden", berättar en 41-årig före detta sjuksköterska.
Foto: TORBJÖRN JAKOBSSON / VÄSTERBOTTENS-KURIREN
"Det kändes fel att gå ensam hemma en stor del av veckan när min familj var på jobbet och i skolan och när de kom hem åkte jag och jobbade", berättar Carina Kvarnström som slutat som sjuksköterska.
Foto: TORBJÖRN JAKOBSSON / VÄSTERBOTTENS-KURIREN

“Du hinner kanske kissa en gång på ett pass.“

”Jag glömde bort mig själv och gav allt till arbetet.”

“Du skulle veta att du var utbytbar.” 

Sjuksköterskornas vittnesmål avslöjar en brutal och förbrännande arbetsmiljö. 

Det är brist på sjuksköterskor över hela landet. En orsak är att landstingen ofta är usla arbetsgivare.

Vittnesmålen från sjuksköterskorna som slutat på Norrlands universitetssjukhus i Umeå, Nus, är på inget sätt unika. Tyvärr. Skriet från vården ekar över hela landet. 

Nus är på inget sätt sämst i klassen. Tvärtom. Nus har utsetts till landets bästa universitetssjukhus två år på raken i tidningen Dagens Medicins ambitiöst researchade ranking. 

Personalflykt och dålig arbetsmiljö är generella problem i svensk sjukvård. Vårdpersonal berättar om sömnproblem på grund av stress och skiftarbete. Att arbetsmiljön gör att de tvingas äta antidepressiva och magsårsmedicin. Att de drabbas av magproblem för att de inte kan ta matrast eller till och med kissat på sig för att de inte hinner gå på toaletten.

Många söker sig till vårdyrket för att de älskar att arbeta med människor. Jag arbetade själv som undersköterska i många år innan jag blev journalist. En viktig drivkraft var just att få göra skillnad för andra. 

Att stötta, utveckla och behålla personalen är alltför lågt prioriterat

Men i människonära yrken blir man extra utsatt när arbetsmiljön blir omänsklig. Jag vet hur det skär i hjärtat när man inte hinner ge den vård patienterna behöver. Frustrationen. Att man “tar med sig patienterna hem”, ligger sömnlös och snurrar. Som en av sjuksköterskorna i vår granskning säger: “Du räckte liksom aldrig till.” Forskare kallar det här etisk eller moralisk stress. Det kan i sig vara en orsak till utbrändhet.

Att stötta, utveckla och behålla personalen är alltför lågt prioriterat. Sjuksköterskor berättar att de känner sig utbytbara, bara är en schemarad som ska fyllas. Trotjänarna, de erfarna, får sämre betalt än de nyanställda. Samtidigt som belastningen och pressen ökar. 

Det är begripligt att det väcker mycket förbittring när landstingen dumsnålar, och exempelvis prioriterar bort fortbildning för personalen på vårdgolvet. Eller drar in på julluncher och julklappar. Jag minns själv hur vi som jobbade julafton fick betala själva för julsmörgåsen från sjukhusets storkök. Det kanske låter som en småsak, men har stort symboliskt värde. Man förstår hur lite man betyder för arbetsgivaren när man inte ens förtjänar en macka på julafton.

Det är brist på vårdpersonal i hela landet, visar Socialstyrelsens senaste rapport. Störst brist är det på erfaren personal

Nu visar tidningen Vårdfokus granskning att många landsting minskat på antalet sjuksköterskor - men satsat på fler byråkrater och höga chefer. Att anställa fler byråkrater som bygger varumärken, räknar och analyserar i stället för kompetent vårdpersonal är minst sagt magstarkt. 

Sjukhusen har länge kunnat rida på att de är dominerande arbetsgivare och att det är attraktivt att arbeta med högspecialiserad vård. Att jag själv stannade kvar i vården i flera år trots låg lön och usla karriärmöjligheter var ju för att det är kul med pulsen, adrenalinet och utmaningarna på ett akutsjukhus. 

Men med åren har sjukhusen fått ökad konkurrens. Sjuksköterskor är efterfrågade av andra arbetsgivare. Kommuner, bemanningsföretag, privata vårdgivare och försäkringsbolag kan locka med högre löner, bättre arbetstider och större frihet.  

Det är brist på vårdpersonal i hela landet, visar Socialstyrelsens senaste rapport. Det saknas bland annat grund- och specialistutbildade sjuksköterskor och barnmorskor. Störst brist är det på erfaren personal.

Underbemanning, stress och brist på kompetent och van vårdpersonal ökar risken för vårdskador och dödsfall, visar studier. Därför är vårdpersonalens arbetsmiljö livsviktig för oss alla.

Det är hög tid för landstingen att inse det också.