Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så vill S stoppa vinstjakten i den privata äldrevården

Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Barn, äldre- och jämställdhetsminister Lena Hallengren vill stoppa vinstjakten i äldrevården med nytt förslag.
Foto: ROGER VIKSTRÖM

Socialdemokraterna gör ett nytt försök att begränsa vinsterna inom vården.

I ett vallöfte lovar man att stoppa vinstjakten - bland annat genom att ge kommunerna rätt att lägga in sitt veto mot nya, privata aktörer inom hemtjänsten .

– Har man syftet att tjäna pengar och göra vinster inom äldreomsorgen är man på fel plats, säger Lena Hallengren, barn-, äldre- och jämställdhetsminister.

Riksdagen röstade i juni nej till den rödgröna regeringen och Vänsterpartiets förslag på vinstbegränsning för privata välfärdsföretag.

Men nu i slutspurten av valrörelsen gör S ett nytt försök.

– Vi tar det till väljarna och går till val på att stoppa vinstjakten och förbättra villkoren för personalen i äldreomsorgen. Detta är ett val om välfärden, säger civilminister Ardalan Shekarabi, S.

Enligt utspelet som Shekarabi och ministerkollegan Lena Hallengren presenterade på fredagen vill man ge kommunerna rätt att säga nej till nya hemtjänstföretag vid överetablering.

Krav på heltidsanställningar

– Det blir svårt både den enskilde äldre att överblicka vilka alternativ man har, men också för kommunen att kontrollera kvalitén när man tycker att man har många aktörer, säger Lena Hallengren.

Fler åtgärder som S vill ha igenom:

Krav kollektivavtalsenliga villkor för att få tillstånd att bedriva äldreomsorg. Detta ska kontrolleras genom Inspektionen får vård och omsorg (IVO).

Bland annat ska heltid erbjudas – i ett första steg till alla nyanställda – och 90 procent av anställningarna ska vara tills vidare.

Införa offentlighetsprincipen i äldreomsorgen

"Medborgarna finansierar äldreomsorgen och har rätt att veta vad deras skattepengar går till. Vi vill därför införa offentlighetsprincipen även i privat driven äldreomsorg", skriver S i sitt förslag.

"Personalen finansierar vinster"

Lena Hallengren uppger att det måste rekryteras ett stort antal undersköterskor, 130 000, till äldreomsorgen.

Enligt S borde vinsterna bland de privata vårdföretagen användas till detta, och inte till aktieutdelningar.

– Det är personalen som med sina villkor finansierar de här vinsterna, hävdar barn- och äldreministern.

Hur mycket anser du att ett privat vårdföretag ska få tjäna på sin verksamhet?

– Jag tycker inte det är rimligt att man får tjäna speciellt mycket. Vi menar att man ska hålla sig till de krav man ställer på annan skattefinansierad verksamhet.

Men var går gränsen?

– Jag har ingen kommentar till det, men kan konstatera att i dag har vi övervinster på 4,7 miljarder kronor som motsvarar 10 000 undersköterskor. Det har vi inte råd med.