Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lööf vill satsa 120 miljoner på vård för kvinnor: Tas inte på allvar

Annie Lööf vill satsa 120 miljoner på utökad kunskap om kvinnosjukdomar. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Provtagning på en patient på akutmottagningen på Danderyds sjukhus. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Centerpartiets Annie Lööf vill nu satsa 120 miljoner kronor på att öka kunskaperna i vården kring kvinnors hälsa.

Särskilt fokus lägger partiet på den sexuella och reproduktiva hälsan.

– Många kvinnor lider av att de behöver sjukskriva sig för svåra smärtor varje månad. Vi ser mammor som går hemma med nyfödda bebisar och mår dåligt utan att veta varför, säger Annie Lööf.

En ny mätning från SvD/Sifo visar att Centerpartiet är störst bland kvinnor mellan 18-29 år. Mätningen visar att unga kvinnor röstar helt annorlunda jämfört med den totala opinionen – exempelvis kommer Vänsterpartiet på andra plats.

 

 

Nu vill Centerpartiets Annie Lööf satsa 120 miljoner kronor på att öka kunskaperna i vården kring kvinnors hälsa – med fokus på den sexuella och reproduktiva hälsan. Satsningen innebär en fördubbling av dagens anslag.

– I Sverige finns just nu en väldigt stor ojämlikhet. Kunskaperna om kvinnors hälsa skiljer sig från vårdplats till vårdplats, och beroende på var du bor riskerar du att inte få hjälp eftersom de senaste forskningsrönen inte har nått ut, förklarar Annie Lööf.

Annie Lööf vill satsa 120 miljoner på kvinnors hälsa. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Lööf: ”Berör kvinnor på djupet”

Med den nya miljonsatsningen vill Centerpartiet bland annat ta fram nationella kunskapsstöd och riktlinjer kring kvinnors hälsa.

– Det här är något som berör kvinnor på djupet. Det här är kvinnor som under många år till exempel har lidit av stora smärtor varje månad, och när man söker vård avfärdas man med att det är normalt. I vissa fall har man rekommenderat mindfulness. Man tar alltså inte kvinnors sjukdomar på allvar, säger Annie Lööf.

 

 

Centerpartiets ledare betonar även vikten av att ge hjälp till kvinnor som drabbas av förlossningsdepressioner och svåra PMS-smärtor.

– Många kvinnor lider av att de behöver sjukskriva sig för svåra smärtor varje månad. Vi ser mammor som går hemma med nyfödda bebisar och mår dåligt utan att veta varför, säger Annie Lööf, som menar att det beror på att rätt kunskap saknas.

– Det är oacceptabelt och djupt orättvist. 

”Det är oacceptabelt och djupt orättvist”, säger Annie Lööf. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Lööf: ”Kvinnor får sämre vård än män”

Annie Lööf tar upp vestibulit som ett exempel på en kvinnosjukdom där kunskapsbristen är stor.

– När Socialstyrelsen har kollat på detta säger många patienter att de har fått felaktiga diagnoser, fel behandling och att smärtan har normaliserats.

Annie Lööf menar att forskning överlag mest har gjorts på mäns kroppar, vilket påverkar vården:

– När man har fått en hjärtinfarkt får kvinnor ofta sämre vård än män. Så kan vi inte ha det. Därför är det viktigt att kvinnors hälsa prioriteras, att man lyfter upp de smärtor och problem som kvinnor kan ha.

Med en fördubbling av anslagen menar Centerpartiets ledare att man kan motverka den problematiken.

 

 

– Det kan också vara endymetrios, en sjukdom som orsakar väldigt stora smärtor och som drabbar var tionde kvinna i fertil ålder – och leda till att man får svårt att få barn, säger Annie Lööf.

Annie Lööf berättar att hon har vänner som har drabbats av okunskapen i vården. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Du är själv kvinna och mamma. Hur har du upplevt svensk sjukvård?

– Jag är väldigt nöjd med den sjukvård jag har fått, både när det gäller förlossning och eftervård. Samtidigt har jag vänner som har haft svårt att få rätt behandling och att bli tagna på allvar. De har haft smärtor i flera år utan att man har kunnat utröna vad det beror på, säger Annie Lööf.