Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så vill Moderaterna korta vårdköerna

Ulf Kristersson: ”Vår vårdagenda har i mycket hög grad handlar om köproblematiken. Det är det allra mest akuta”.
Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ulf Kristersson.
Foto: Expressen TV

Klockan elva presenterad Ulf Kristersson nya sjukvårdssatsningar – bara ett par timmar efter att Socialdemokraterna sträckt ut en hand om blocköverskridande samarbeten inom LSS.

– Vår vårdagenda har i mycket hög grad handlar om köproblematiken. Det är det allra mest akuta. Där har vi lagt mycket fokus med tre kömiljarder, säger Ulf Kristersson.

Klockan elva på torsdagsförmiddagen mötte Moderaternas partiledare Ulf Kristersson pressen vid partiets högkvarter på Blasieholmen i centrala Stockholm för att berätta om satsningar inom vården.

– Trygg och tillgänglig vård tänker jag fördjupa mig i nu, säger Kristersson när han kliver upp på scen.


Ulf Kristersson lovar tre miljarder

– Vår vårdagenda har i mycket hög grad handlar om köproblematiken. Det är det allra mest akuta. Där har vi lagt mycket fokus med tre kömiljarder, säger M-ledaren om pengarna som ska gå till att korta köerna.

Av dessa pengar ska två miljarder kronor om året gå till att korta köerna till besök, operation och återbesök i specialistvården. Hälften av den tredje miljarden ska gå till att korta köerna till Bup, barn- och ungdomspsykiatrin.

– Man måste in snabbt för att komma ut snabbt, säger Kristersson om Bup. Han menar att barn och ungdomar behöver få kontakt med psykiatrin snabbt för att deras psykiska ohälsa inte ska försämras.

Ulf Kristersson under pressträffen.
Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den andra hälften av den tredje kömiljarden ska gå till att korta köerna till cancervården.

– Färre än hälften får vård i tid, säger Kristersson bekymrat.

Moderaterna vill lägga en miljard på den nationella cancerstrategin, samt utöka stödet till familjer som drabbas av barncancer med 60 miljoner kronor årligen. Pengarna ska fördelas till Sveriges sex barncancercentrum.

Man vill även lägga en miljard på bland annat förlossningsvården, samt skapa bättre villkor för vårdens medarbetare. Totalt kostar vårdreformerna 24,8 miljarder under nästa mandatperiod, berättar Kristersson.


Ulf Kristersson om LSS

Därefter går Kristersson in på LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, som har utvecklats till en av valets viktigaste frågor:

– De exempel vi sett om riktigt sjuka barn som borde ha fått det är hjärtskärande. Vi har sett barn som inte kan andas eller äta, där personlig assistans har ifrågasatts. Vi kan inte vänta på en utredning för att de barnen ska få sin LSS, vi måste göra det nu. Utredning ska slutföras, men nu måste vi säkerställa att reglerna är sådana att barnen får den hjälp de behöver.

– Jag tycker dock inte att man ska ha detta som ett slagträ i valrörelsen, säger M-ledaren.

Kristersson menar att alla partier är eniga om LSS:

– Alla vill lösa de här problemen. De här omedelbara sakerna måste göras nu.

En reporter på plats frågar om detta ska göras före årsskiftet, vilket Kristersson svarar ja på. M-ledaren får sedan en fråga om det faktum att regeringen vill satsa mellan 700 miljoner och en miljard på LSS kommande mandatperiod:

– Jag tycker det är bra att regeringen ser det här. Sen kan man säga att den här diskussionen har pågått i ett par års tid, säger han.

Kristersson talar om att man samtidigt måste bekämpa den ”bolagiserade brottsligheten” som uppstår när människor missbrukar LSS.

Socialdemokraterna om LSS

Tidigare på morgonen höll statsminister Stefan Löfven och barn- äldre och jämställdhetsminister Lena Hallengren presskonferens där man berättade att Socialdemokraterna vill arbeta blocköverskridande för att förbättra LSS, lagen om service och stöd till vissa funktionshindrade.


LÄS MER: Följ valresultat 2018 Live! 

LÄS MER: Missa inget från valet 2018 

LÄS MER: Valkompassen – för dig som är osäker på valet 2018