Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Expressen och VK tar politikerna till väljarna

I vänster ringhörna: Annika Strandhäll. I höger ringhörna: Ebba Busch Thor.
Västerbottens-kurirens chefredaktör Jessica Wennberg. Foto: VÄSTERBOTTENS-KURIREN
Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.

Torsdagen den 24 maj ställs socialminister Annika Strandhäll och Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor till svars om den svenska vården. 

Det sker på Umeå Folkets hus och det är publiken som bestämmer frågorna.

En av alla de som ska fråga ut politikerna är Malin, 36, – som var tvungen att åka till ett annat län för att föda sitt barn. 

Hur länge ska man behöva vänta för att få träffa en läkare, varför läggs akutmottagningar ner, och ska man behöva föda barn i en bil? Vården är en av de frågor som väljarna rankar allra högst inför höstens val. Därför arrangerar Expressen i samarbete med Västerbottens-Kuriren ett väljarmöte i Umeå Folkets hus. De som står till svars är socialminister Annika Strandhäll samt den som vill ta hennes jobb, Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor. 

Når en miljonpublik

– Expressen når en miljonpublik i hela Sverige. Det innebär ett särskilt ansvar att granska politiken och ställa politikerna till svars på ett sätt som är relevant för människor i hela landet. Västerbottens- Kuriren och Expressen har en lång historia och samhörighet. Genom åren har vi tryckt Expressen hos VK och många medarbetare har gått mellan redaktionerna, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson. 

Expressen TVs rutinerade programledare Anna Herdenstam.

Utfrågningen leds av Expressen TVs rutinerade programledare Anna Herdenstam, men frågorna kommer från publiken som består av sjuksköterskor, läkare, studenter, pensionärer och andra som påverkas av hur den svenska vården fungerar. 

 

• Valet 2018: Osäker inför valet? Valkompassen guidar dig 

 

”Farligt för demokratin”

– Ofta förs den politiska debatten i Stockholm, vilket jag tror är farligt för demokratin och kan underblåsa ett politiskt förakt. Samarbetet med Expressen hjälper oss att ta vårdfrågan hit till Umeå, där våra läsare kan möta de rikspolitiker som bestämmer öga mot öga, säger Västerbottens- Kurirens chefredaktör Jessica Wennberg. 

Samarbetet mellan Expressen och Västerbottens-Kuriren kommer också att resultera i gemensamma vårdreportage under veckan som kommer. 

 

Så bliv vår sändning 24 maj från Folkets hus i Umeå

18.30-19.00 Uppsnack inför debatten

Utanför Folkets hus möter programledare Alexandra Karlsson lokala profiler i vårdfrågorna. 

Expressen TV:s statsvetarexpert Jenny Madestam om vad man kan förvänta sig av debatten och varför vård har blivit en viktig valfråga.

Reporter Malin Roos berättar om de olika vårdgranskningarna Expressen och Västerbottens-kuriren har gjort under våren.

Expressens krönikör Lotta Gröning kommenterar.

 

19.00-20.00 Väljarmötet

Publiken på plats i Folkets hus i Umeå får ställa frågor till socialminister Annika Strandhäll (S) och Ebba Busch Thor (KD). Programledare är Anna Herdenstam

 

20.00-20.30 Eftersnack

Intervjuer med Annika Strandhäll och Ebba Busch Thor.

Hur klarade sig politikerna? Jenny Madestam kommenterar.

Vad tyckte publiken. Fick de svar på sina frågor? Alexandra Karlsson möter publiken utanför Folkets Hus.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!