Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Agnes Wolds kritik mot SD:s abortförslag: "Absurt"

Agnes Wold riktar hård kritik mot SD-förslaget.
Foto: ROBIN ARON
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
Foto: HANNA FRANZÉN / TT NYHETSBYRÅN

Sverigedemokraterna går till val med att vilja sänka den fria abortgränsen från vecka 18 till vecka tolv.

Nu riktar Agnes Wold, hård kritik mot förslaget – och menar att partiet saknar kunskap i frågan. 

– Det är så klåfingrigt och dumt, säger hon. 

Under Sverigedemokraternas pressträff på torsdagen presenterade partiet en ny talesperson för jämställdhetsfrågor, Ebba Hermansson, som försvarade partiets förslag att sänka den fria abortgränsen från 18 till tolv veckor. 

– Jag har inga problem med att försvara vår ståndpunkt i abortfrågan. Jag är inte alls obekväm med det. Det handlar om omsorg om kvinnan, säger hon. 

Enligt Ebba Hermansson är det "ett betydligt större ingrepp att göra abort efter vecka tolv". 

Till DN säger Karin Pettersson, docent och förlossningsläkare på Karolinska Universitetssjukhuset, att det tidigare var ett mer komplicerat ingrepp att genomföra en abort efter vecka tolv, men att det har förändrats i takt med den medicinska utvecklingen, och att man numera kan man göra medicinska aborter i mycket högre utsträckning. 

Nu riktar Agnes Wold, professor och överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, stark kritik mot Sverigedemokraternas förslag. 

– Varför i hela fridens namn ska vi förvägra kvinnor en abort mellan vecka tolv och vecka 18? Det finns ingen rimlig anledning, säger hon. 

Flest aborter innan vecka 12 

De flesta aborter utförs tidigt i graviditeten. Enligt statistik från Socialstyrelsen utfördes under 2017 84 procent av aborterna före vecka 9, och 55 procent före vecka 7. Endast fem procent av aborterna utfördes mellan vecka tolv och 18, och en procent efter vecka 18. 

Efter graviditetsvecka 18 får abort endast utföras om Socialstyrelsen har givit tillstånd baserat på att synnerliga skäl föreligger. Socialstyrelsen får inte ge tillstånd till abort om fostret vid tillfället antas vara livsdugligt utanför livmodern.

– Det är absurt. Sverigedemokraterna säger att de vill ha ner antalet aborter, men deras förslag är ju meningslöst i det avseendet eftersom det bara påverkar några procent av aborterna, säger Agnes Wold. 

– Det står glasklart i lagen att man inte ska göra abort om fostret är livsdugligt. 

Enligt Agnes Wold finns det inga problem med att den nuvarande lagstiftningen anger vecka 18 som översta gränsen för en fri abort, och vill se en "rimlig förklaring" från Sverigedemokraterna till varför de går till val med frågan. 

– Varför ska man just peta på det här? Antingen bara för att markera för att kvinnor inte ska få gå omkring och vara "fria och slarviga" – att det ska vara någon slags socialkonservativ idé. Eller så handlar det om det förfärliga arvet från högerextrema ideologer där kvinnans fruktsamhet ska kontrolleras, säger hon. 

Kritiserar Jimmie Åkesson: "Inte läst på"

I SVT Opinion live i juli svarade Jimmie Åkesson på frågor om Sverigedemokraternas abortförslag. När programledaren menade att förslaget säger emot partiets vilja att politiken ska stötta, hellre än inskränka, familjers handlingsfrihet, svarade han: 

– Det är ju kanske inte i första hand de främst fungerande familjerna där abort är aktuellt, utan kanske där familjen fallerar snarare. 

Enligt Agnes Wold har Jimmie Åkesson uppenbarligen inte brytt sig om att läsa på i frågan, och lyfter fram flera skäl till att man inte kan utföra en abort före vecka tolv. 

– En orsak är om man inte har mens varje månad. Har man oregelbunden mens kan det lätt gå ett par månader innan man upptäcker graviditeten. Ett annat skäl till abort efter v 12 är att man upptäckt allvarliga skador på fostret vid fosterdiagnostik, säger hon och tillägger: 

– En tredje orsak till medeltidiga aborter är att alla inte har ett perfekt liv med perfekta ordnade förhållanden. Det finns kvinnor som missbrukar, har psykiska problem, eller en partner som kontrollerar dem eller är våldsam som de inte vill ha barn med. SD:s förslag skulle göra livet svårare för dem – och varför skulle man göra tillvaron extra besvärlig för personer som har det svårt i livet?

Expressen söker Sverigedemokraternas Ebba Hermansson. 

Abort i Sverige

I Sverige utförs årligen mellan 35 000 och 38 000 aborter. År 2017 utfördes knappt 37 000 inducerade aborter. Det motsvarar 20 aborter per 1 000 kvinnor i åldern 15–44 år.

De flesta aborter utförs tidigt i graviditeten. Under 2017 utfördes 84 procent av aborterna före vecka 9 och 55 procent före vecka 7.

Tonårsaborter har minskat under den senaste tioårsperioden. År 2017 utfördes cirka 12 aborter per 1 000 i åldersgruppen 15–19 år.

Medicinsk metod är vanligast och används vid 93 procent av alla aborter år 2017.

Källa: Socialstyrelsen