Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vänsterns drag – hon utmanar Björn Söder

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT
Lotta Johnsson Fornarve nomineras som Vänsterpartiets kandidat på posten som andre vice talman.
Foto: SVEN LINDWALL
"Vi uppmanar Ulf Kristersson att respektera valresultatet och erkänna att de har förlorat valet", säger Jonas Sjöstedt.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT
Foto: ANDERS GRONLUND / ANDERS GRÖNLUND, KVÄLLSPOSTEN. ANDERS GRÖNLUND
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Vänsterpartiet går till hårt angrepp mot riksdagens andre vice talman, Björn Söder (SD) och nominerar i stället den egna kandidaten Lotta Johnsson Fornarve. 

Kritiken möttes omedelbart av ett motangrepp från Sverigedemokraterna. 

– Sjöstedt vill ha en ny ordning i riksdagen som innebär att vilket stöd ett parti får i ett demokratiskt val inte ska spela någon som helst roll i tillsättande av olika ämbeten inom riksdagen, säger SD:s gruppledare Mattias Karlsson. 

Det var vid 11-tiden på torsdagsförmiddagen som Vänsterpartiets höll en pressträff i riksdagen och meddelade att man tänker nominera en egen kandidat till posten som andre vice talman. 

Fram till i dag har bara en öppen kandidat funnits: Sverigedemokraternas Björn Söder, som under den gångna mandatperioden även suttit på posten. 

Vänsterparitets inställning i frågan om talmansval är att Socialdemokraterna som största parti ska inneha talmansposten och att Moderaterna som näst största parti ska ha posten som förste vice talman. 

Om Björn Söder som andre vice talman säger Sjöstedt: 

– Vi tycker inte att man kan ha en talman som uttrycker sig öppet rasistiskt. Björn Söder har talat om svenska judar och svenska samer som icke-svenskar. Han har tidigare sagt väldigt otäcka saker som är homofoba som riktar sig till dem som har en annan sexuell läggning. Som talman ska man inte bara representera sitt parti, man ska representera hela riksdagen och internationellt också svenska folket. Vi tycker att han är direkt olämplig. 

SD är riksdagens tredje största parti, finns det inte en risk att alla de som har röstat på partiet ser det du säger som odemokratiskt?

– Som talman företräder man inte i första hand sitt parti, man företräder riksdagen och man företräder Sverige. Därför måste man ha förtroende i riksdagen och vi har inte förtroende för Björn Söder på det sätt som han har uttalat sig. Det skadar också Sveriges anseende i omvärlden om man uttrycker sig så här grovt och nedsättande om delar av svenska folket. 

Sjöstedt: Björn Söder olämplig som talman 

På frågan hur mycket av detta som beror på Björn Söder som person eller det parti som han företräder svarar Sjöstedt: 

– Jag har hittills inte stött på en sverigedemokratisk riksdagsledamot som inte uttryckt sig rasistiskt, så det är ju sannolikt att det skulle gälla alla Sverigedemokrater. Han är snarare en representant för sitt parti och sitt partis sätt att tänka. 

I stället nominerar Vänsterpartiet en motkandidat i valet som andre vice talman: Lotta Johnsson Fornarve. Hon sitter i försvarsutskottet och är partiets försvarspolitiska talesperson. 

 – Jag är naturligtvis väldig hedrad över att bli nominerad till vice talman och jag tror också att jag kommer kunna göra ett väldigt bra arbete eftersom jag har en lång politisk erfarenhet. Jag kom in i partiet i slutet av 1970-talet och har haft många politiska uppdrag, både inom ungdomsförbundet och partiet under de här åren, både på kommunal, regional och nationell nivå, säger hon i Expressen TV. 

SE ÄVEN: Jonas Sjöstedt om talmansfrågan i ”Bara politik” på Expressen TV  

Kontaktat C i frågan 

Lotta Johnsson Fornarve motiverar partiets drag – som inte följer praxis – så här:  

–  Därför att SD inte är som vilket parti som helst, SD är ett öppet rasistiskt parti och vi menar att en talman från ett sånt parti inte kan representera den svenska riksdagen och det svenska folket på ett bra sätt. 

Sjöstedt säger att de har varit i kontakt med Centerpartiet, som är riksdagens fjärde största parti, och uppmanat dem att nominera en kandidat till posten som andre vice talman. 

Enligt Sjöstedt har partiet avböjt att nominera en motkandidat, vilket fått Vänsterpartiet, riksdagens femte största parti, att själva komma med en nominering. 

Expressen har sökt alliansens gruppledare i riksdagen för en kommentar kring talmansfrågan men utan resultat. 

Tidigare under torsdagen kunde Expressen berätta om spänningar inom alliansen i talmansfrågan. 

KD, C, M och L har ännu inte enats om en gemensam kandidat – trots flera hemliga sammankomster. 

Riskerar att öppna pandoras ask 

Senare under torsdagen gick SD till motangrepp mot Sjöstedts uttalande. Omröstningen om talmansposten kommer att ske genom en sluten omröstning. Till Aftonbladet säger Björn Söder: 

– Men eftersom det blir sluten votering är det upp till varje ledamot att avgöra. Allt hänger på vilka direktiv de andra partiernas ledningar kommer med. Frångår vi praxis riskerar vi att öppna Pandoras ask och att vi får fyra år av fullständig kaos i riksdagen. 

Partiets gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, menar att det inte är första gången som kommunister försöker roffa åt sig poster som de inte är berättigade till. 

Till Expressen säger han att Sjöstedts uttalanden om Björn Söder innehåller flera felaktigheter och lögner. 

– Sjöstedt vill ha en ny ordning i riksdagen som innebär att vilket stöd ett parti får i ett demokratiskt val inte ska spela någon som helst roll i tillsättande av olika ämbeten inom riksdagen. Det ska frikoppla praxis helt och hållet från väljarstöd och att det bara ska koka ner till vad Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet gillar och inte gillar, det tycker jag är väldigt olyckligt. 

"Märks att de tappat besinningen"

När Expressen kort efter uttalandet från Karlsson når Jonas Sjöstedt säger han: 

– Det märks att de tappar besinningen och blir otroligt upprörda. Och det är för att vi pekar på en väldigt öm punkt.

Björn Söder säger att ni riskerar att öppna "Pandoras ask och fyra år av kaos". Vad säger du om det? 

– Det finns väl inget parti som brutit så mycket praxis i riksdagen som SD har gjort. När man ser på budgetomröstning till exempel. Så de har inte så mycket att lära ut i den där grenen.

– De skriker högt och har lite att komma med. De har inget att bidra med när det kommer till att få en fungerande regering i Sverige.

V kan inte räkna med stöd från M

På torsdagseftermiddagen komenterade Moderaternas gruppeldare i riksdagen, Tobias Billström, Väsnterpartiets motdrag mot SD. 

Han konstaterade inledningsvis att det står det alla partier fritt att nominera en egne talmanskandidat – men framhöll att hans eget parti tycker att den så kallade proportionalitetsprincipen bör gälla. 

– Man ska gå efter partiernas storleksordning och då är inte Vänsterpartiet aktuella för ett sådant uppdrag, säger Tobias Billström.