Vänstern satsar på extra studiebidrag till studenter

V-ledaren Jonas Sjöstedt.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Vänsterpartiet vill införa ett extra studiebidrag för studenter som ska betalas ut på i början av sommaren. 

Det meddelade V-ledaren Jonas Sjöstedt inför sitt sommartal i Umeå på söndagen. 

– Det ska komma när det verkligen bara är nudelsoppa kvar, säger Jonas Sjöstedt. 

På söndagen håller Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt sitt sommartal i Umeå. 

Inför talet presenterade han ett nytt vallöfte från Vänsterpartiet speciellt riktat till studenter. 

Partiet vill införa ett extra studiebidrag som ska betalas ut till studenter i början på sommaren då ekonomin ofta är dålig. 

Får två veckors bidrag 

För den som studerar heltid en termin med studiemedel betyder förslaget att man får två veckors studiebidrag, 1548 kronor, utbetalt i samband med terminsslutet.

– Som det är nu är pengarna slut i slutet på vårterminen och det tar flera veckor innan man får in någonting från sina sommarjobb. Det är precis där, när det behövs som mest som vi tänker att man ska få två veckors bidragsdel. Det ska komma när det verkligen bara är nudelsoppa kvar, säger Jonas Sjöstedt. 

Partiet vill även höja anslaget till studentkårernas verksamhet, avsätta mer pengar för studenthälsan och satsa på att Centrala studiestödsnämnden, CSN, ska arbeta mer förebyggande för att förhindra att människor får betalningsanmärkningar. 

Miljardsatsning 

– Det är en del som hamnar hos kronofogden med sina CSN-lån. CSN har börjat ringa upp dem och planera hur man ska betala. Då är det många fler som klarar detta utan att få betalningsanmärkningar. Vi vill satsa mer på detta och ha en lite lägre påminnelseavgift, säger Jonas Sjöstedt. 

Totalt beräknas Vänsterpartiets satsning kosta 1,1 miljarder. Syftet är enligt partiet att fler ska våga ta klivet för att studera på universitet och högskola.

När Sjöstedt på söndagen ställde sig i talarstolen gör han det i en opinionsmässig medvind. I Demoskops augustimätning får partiet 8,8 procent av väljarnas stöd.