Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Valet är färdigräknat – mandaten står fast

Slutgiltiga rösträkningen är klar och det blev ingen förändring från det preliminära räkningen.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Stefan Löfven uppmanar alla ”anständiga partier att ta sitt ansvar” efter att valresultatet blivit helt klart.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Ulf Kristersson håller fast vid kravet på Löfvens avgång.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Nu är valet helt färdigräknat – och det bjöd inte på några stora förändringar jämfört med det preliminära resultatet.

Även mandatfördelningen består, enligt Valmyndigheten. 

Och M har samma hållning i regeringsfrågan som på valnatten.

"Om inte Stefan Löfven och regeringen avgår självmant kommer vi att rösta för att de ska avsättas när riksdagen återsamlas", säger Ulf Kristersson i en skriftlig kommentar till TT.

Det slutgiltiga valresultatet dröjde längre än väntat i år. Först på söndagen blev det klart. 

Efter kontrollräkningen slutade resultatet så här:

S: 28,3 procent

MP: 4,4 procent

V: 8,0 procent

SD: 17,5 procent

M: 19,8 procent

KD: 6,3 procent

C: 8,6 procent

L: 5,5 procent

Mandatfördelningen som gäller är att de rödgröna partierna tillsammans har 144 mandat, alliansen 143 och Sverigedemokraterna 62.

Stefan Löfven uppmanar partierna att ta ansvar

Statsminister Stefan Löfven, i en kommentar efter att det slutgiltiga valresultatet är klart:

”Det slutgiltiga valresultatet visar att vi socialdemokrater blivit det klart största partiet och har stöd av det största regeringsunderlaget, om inte de borgerliga partierna bryter sina löften och skapar ett gemensamt block med Sverigedemokraterna.”

Han tillägger att det bara finns en "konstruktiv lösning för landets bästa: Att bryta blockpolitiken".

”Nu måste alla anständiga partier ta sitt ansvar för att föra Sverige framåt. I denna process kommer ingen kunna få igenom all politik för sitt parti. Men genom att samarbeta kan vi göra så mycket mer för vårt land”, säger Löfven, enligt TT.

MP vill se gemensam talmanskandidat med alliansen

Maria Ferm, gruppledare i riksdagen för Miljöpartiet, har samma budskap som Stefan Löfven.

– Det är tydligt att det rödgröna blocket är större och därför är det viktigt att de partier som varit tydliga med att de inte vill ge Sverigedemokraterna inflytande sätter sig och diskuterar. Vi vill bilda regering med Socialdemokraterna igen och då behöver vi komma överens med flera partier, säger Maria Ferm.

Hon menar att Centerpartiet och Liberalerna borde kunna förhandla om regeringsfrågan med de rödgröna, även med Vänsterpartiet inräknat.

– Jag tror att ett första steg är att sätta sig och diskutera det. När de har sagt i valrörelsen att de inte är beredda att ge Sverigedemokraterna inflytande så måste man sätta sig och prata med andra partier. Jag tror att det är just det alla som inte röstade på Sverigedemokraterna vill.

C vill inte uttala sig

Maria Ferm betonar att det första som händer nu är att talman ska utses och att Miljöpartiet gärna ser att alliansen och de rödgröna går fram med en gemensam kandidat för att Sverigedemokraterna inte ska få avgöra vem det blir.

Centerpartiets presstjänst meddelar via sms att de avstår från att kommentera regeringsfrågan i nuläget.

Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler skriver i ett uttalande att:

”Det är nu klart att de rödgröna vann valet. Det känns fint att det var Vänsterpartiets framgång som gjorde det möjligt. Vi är öppna för att delta i regering och att förhandla budget. Utan Vänsterpartiets framgång hade Stefan Löfven inte kunnat göra anspråk på att vara statsminister."

 

"Krävs stöd utanför blocken"

Enligt valmyndigheten var det ett stort valdeltagande och ovanligt många förtidsröster som var orsaken till att räkningen drog ut på tiden. 

Valdeltagandet var i år 87,18 procent vilket kan jämföras med 85,81 procent i valet 2014. Här presenterar Valmyndigheten den slutgiltiga rösträkningen.

– Jämfört med valnatten då det var 25 000 ogiltiga röster har nu 22 000 räknats som giltiga. Under sluträkningen godkänns många fler röster eftersom man har mer tid att ta ställning och godkänna, säger Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten.

Rödgröna fortsatt störst

Valmyndigheten ska nu fortsätta bistå Länsstyrelserna i rösträkningen till kommun och landsting som fortfarande pågår samt utse ersättare för de som nu fått en plats i riksdagen.

Det rödgröna blocket är alltså fortfarande störst om man räknar med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. 

– Det har ju varit deras linje att det största blocket där han räknar V och Mp får legitimitet att få statsministerposten. Men det krävs att få stöd utanför blocket eftersom de är långt ifrån majoritet, men vi vet också att både alliansen och Sverigedemokraterna sagt nej till en sådan regering, säger Martin Ahlquist, Expressens politikchef.

Mandatfördelning betyder mycket för Löfven

Mandatfördelningen har inte förändrats efter kontrollräkningen av rösterna, vilket betyder att de rödgröna har ett mandat mer än alliansen.

– För Löfven och S betyder mandatfördelningen väldigt mycket. Från alliansens håll verkar det inte betyda lika mycket. Ingen av dem har majoritet och alliansen menar att de är det enda regeringsalternativet, säger Martin Ahlquist.

Slutgiltiga valresultatet

Resultatet innebär inga större förändringar jämfört med det preliminära valresultatet.

Det som sker härnäst är att riksdagen öppnar den 25 september. Redan den 24 september ska ledamöterna välja talman och vice talmän.

Senast två veckor efter det att den nyvalda riksdagen samlats ska det, om Stefan Löfven sitter kvar, ske en statsministeromröstning. Om fler än hälften av ledamöterna röstar nej måste Löfven avgå. Därefter ska talmannen lägga fram förslag på en ny statsminister. Totalt kan talmannen lägga fram fyra förslag, och om inget av dessa godkänns av riksdagen ska extraval hållas inom tre månader.

 

Överst: Rösterna i procent per parti. Mitten: Mandat per parti. Nederst: Mandat per block.