Senast två veckor efter att den nyvalda riksdagen samlas den 25 september ska det ske en statsministeromröstning om Stefan Löfven sitter kvar. Om fler än hälften av ledamöterna röstar nej måste Löfven avgå. Därefter ska talmannen lägga fram förslag på en ny statsminister.
Med Alliansen emot sig ser Stefan Löfvens chanser att sitta kvar efter en sådan omröstning små ut.
– När talmannen sen ska börja prata med partiledarna och förslå en kandidat så blir det konstigt att tänka sig att Stefan Löfven skulle få chansen igen efter att ha röstats bort, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.
Lättar på låsningen med C och L
En ny chans skulle komma efter att någon annan fått chansen eller med en ny konstellation, kanske med bara Socialdemokraterna i regering.
– Men det troliga är att någon annan får pröva lyckan där. Jag tänker en Alliansregering då och röstas den ned kan det bli så att Kristersson får möjlighet igen med en annan konstellation som skulle kunna lyckas, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.
Totalt kan talmannen lägga fram fyra förslag, och om inget av dessa godkänns av riksdagen ska extraval hållas inom tre månader.
Det skulle också kunna lätta på låsningen mellan blocken om Stafan Löfven avgår som statsminister och låter talmannen peka ut honom eller någon annan som statsministerkadidat, menar Tommy Möller.
– Om man tänker sig att det ska bli något samarbete med L och C kanske det är lättare att få till stånd det om de inte först behöver rösta bort honom.
"Kamp om tolkningsföreträde"
Efter att slutgiltiga rösträkningen avslutats på söndagen gjorde Stefan Löfven ett uttalande till TT där han bland annat sade:
"Det slutgiltiga valresultatet visar att vi socialdemokrater blivit det klart största partiet och har stöd av det största regeringsunderlaget, om inte de borgerliga partierna bryter sina löften och skapar ett gemensamt block med Sverigedemokraterna"
Det tyder inte på att Stefan Löfven tänker avgå, enligt Tommy Möller.
– Vad som sker nu är en kamp om vem som har tolkningsföreträde om vem som är mest legitim som regeringsbildare och då kanske det skulle se ut som att man inte har den legitimiteten om man avgår.