Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Alliansen vill att andra ska spräcka alliansen"

Alliansens ledare räknar med att SD kommer att vika sig, säger statsvetaren Tommy Möller. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Möller tror inte att alliansens plan håller.Foto: Stockholms universitet
Tomas RambergFoto: Pablo Dalence/Sveriges Radio

Enligt statsvetaren Tommy Möller spelar alliansen ett högt spel och kalkylerar iskallt med att SD ger sitt tysta stöd. 

Ekots politiske kommentator däremot menar att låsningen i regeringsbildningen handlar om att alliansen har lite att förlora på att köra sitt alternativ i botten.

– Alliansen vill att andra ska spräcka alliansen. De ska kunna säga ”vi gjorde allt vi kunde men det gick inte”, säger Tomas Ramberg.

M-ledaren Ulf Kristersson och alliansen är beredda att "gå ända in kaklet" för att kunna bilda regering. Det har han upprepat både under och efter valrörelsen.

Efter att det slutgiltiga valresultatet presenterats, där det rödgröna blocket nu har ett riksdagsmandat mer än alliansen, är läget fortsatt låst.

 

”Alliansen kalkylerar med det”

Stefan Löfven vill sitta kvar som statsminister och samarbetar gärna med C och L. Den inviten har fått nobben.

Det är alliansen som gäller för Annie Lööf och Jan Björklund. Åtminstone i nuläget.

Men hur ska de fyra borgerliga partierna klara sig utan stöd från antingen S, som säger nej, eller SD - som kräver inflytande?

Statsvetaren Tommy Möller menar att alliansen spelar ett högt spel.

Så här säger alliansen:  Hur skulle Jimmie Åkesson motivera för sina väljare att han släpper fram Stefan Löfven i ytterligare fyra år?  Hellre passivt stödja en alliansregering då.

”Först då kan det bli seriösa förhandlingar”

Men professor Tommy Möller håller inte för troligt att Sverigedemokraterna ställer upp på det. Inte utan att få något tillbaka.

– Alliansen räknar i sin kalkyl med att SD kommer att lägga ned sina röster, utan att få något tillbaka. Jag har lite svårt att tro att det kommer bli fallet, säger Tommy Möller i P1 Morgon.

Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg ser dock låsningen i regeringsbildningen som politiskt spel från alliansen, nödvändigt för att komma till förhandlingsläge. 

– Inget kommer att hända förrän både Stefan Löfven och Ulf Kristersson har fått nej från en riksdag. Först då kan det bli seriösa förhandlingar och de låsta postionerna kan upplösas, säger Tomas Ramberg i Sveriges Radio och fortsätter: 

– Talmannen vill inte gärna lägga fram ett förslag som talmannen inte vet kommer att accepteras av riksdagen. 

 

Möjlig enpartiregering med S

Talmannen har fyra chanser på sig att föreslå ett nytt regeringsunderlag när riksdagen öppnas nästa vecka. Om inget godtas väntar extraval.

Tommy Möller menar att ett möjligt scenario är att Stefan Löfven sitter kvar som statsminister, men utan Miljöpartiet vid sin sida.

– Det kan mycket väl, så småningom efter flera turer, koka ned till att det blir en enpartiregering med Socialdemokraterna som arbetar mot det politiska mittfältet i riksdagen där Centerpartiet och Liberalerna finns. Men inte som stödpartier i den formaliserade meningen, tror jag.

Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson säger till Expressen att det är märkligt att Ulf Kristersson inte vill ha några samtal med partiet – trots att många M-väljare tycker det är rätt väg att gå, enligt Karlsson.

– Det finns två val, antingen bildar de en monsterkartell i likhet med decemberöverenskommelsen, med SD som enda oppositionsparti, eller också får man kliva upp ut sandlådan och släppa beröringsskräcken och börja respektera de 1,1 miljoner som röstat på oss, säger Mattias Karlsson.

Ramberg: ”Andra ska spräcka alliansen”

Enligt Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg ligger det i alliansens intresse att processen går till slutet.

– Det som händer när Stefan Löfven har avgått är att talmannen talar med alla partiledare vem de vill ha som statsminister och de kommer svara som i dag, de rödgröna vill ha Löfven och alliansen Kristersson. SD kommer också säga som i dag: vi väntar tills vi ser eftergifterna. 

– De har gjort klart att de kräver politiska eftergifter för att släppa fram en statsminister. Ett viktigt krav har varit att en ny regering driver allra minst Moderaternas restrikriva invandringspolitik, det gör det svårt att tänka sig ett stöd för alliansen med Centern och Liberalerna, säger Tomas Ramberg i Sveriges Radio. 

– Alliansen vill inte att den själv ska spricka, andra ska spräcka allisnen. De ska kunna säga "vi gjorde allt vi kunde men det gick inte".