Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Officiella rösträkningen presenteras först på söndag

Just nu räknar länsstyrelserna röster igen.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Rösträkningen pågår för fullt och väntas bli klar under fredagen.Foto: ALEXANDER VICKHOFF

Valmyndigheten väntas komma med ett slutgiltigt resultat i rösträkningen på söndag. Då kommer även besked om vilka politiker som tagit sig till riksdagen med hjälp av personkryss.

Högt valdeltagande och fler förtidsröster är orsaken till att rösträkningen tar tid, enligt myndigheten.

Drygt 4 000 av 6 325 valdistrikt är räknade i den officiella rösträkningen strax efter 10 på fredagen. Söndag den 16 september väntas Valmyndigheten presentera ett slutgiltigt resultat för hur svenska folket har röstat.

Vi får också veta vilka politiker som tagit sig till riksdagen med hjälp av personkryss på röstsedeln.

Högt valdeltagande och framför allt att betydligt fler valt att förtidsrösta är orsaken till att rösträkningen tar tid, enligt Valmyndigheten.

Personkryssen tar också mycket tid att räkna och nytt för i år är att alla personröster ska matchas med ett samtycke från personen på valsedeln att personen vill ställa upp i valet.

Liberalerna kan tappa ett mandat

I den preliminära rösträkningen blev det rödgröna blocket blir störst med ett mandats marginal och 144-143. Enligt den får SD 62 mandat.

– När den preliminära rösträkningen var färdig var det ganska stora marginaler. Det sista mandatet gick till Liberalerna och skulle de tappa det var Moderaterna närmast, säger Svante Linusson, matematikprofessor på KTH:

– Men Liberalerna skulle behöva förlora 743 röster relativt sett för att tappa det mandatet och då måste det ha skett ganska stora felräkningar eller så måste de 25 000 ogiltiga rösterna som ska granskas igen ha ganska ojämn fördelning.

 

 

Rösterna kontrollräknas

Den officiella rösträkningen innebär att länsstyrelserna räknar om rösterna. Länsstyrelsernas rösträkning är mer komplicerad eftersom personkryssen på riksdagsvalsedlarna ska räknas och tidigare underkända röster specialgranskas för att se om de underkänts felaktigt.

I den preliminära rösträkningen har 24 479 röster i riksdagsvalet ogiltigförklarats hittills. I den summan ingår inte blankröster och röster på exempelvis "inte anmälda partier" som exempelvis Kalle Anka-partiet.