Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Premiärministern avsatt – turbulensen fördjupas”

Adressa
Dagbladet
Reuters
El Mundo.

Internationella medier riktade strålkastarljuset mot Sverige när riksdagen röstade för att entlediga statsminister Stefan Löfven. 

Finanssajten Bloomberg slår fast att den ”politiska turbulensen fördjupas” och danska Jyllands-posten frågar sig om ”spelet är förlorat för svetsaren?”. 

”Nu väntar flera veckor av politisk osäkerhet”, skriver Washington Post.

På tisdagen röstade riksdagsledamöterna om huruvida de hade förtroende för statsminister Stefan Löfven. 

Resultatet blev 204 ledamöter emot och 142 ledamöter för – och därmed tvingas Stefan Löfven avgå. Statsministern kommer dock sitta kvar som ledare för den så kallade övergångsregeringen i väntan på att en ny regering får förtroende i riksdagen. 

Flera internationella medier rapporterade om tisdagens statsministeromröstning i riksdagen.  

Norska Dagbladet beskriver resultatet av omröstningen som Stefan Löfvens ”förödande ögonblick”. 

Så rapporterade världens medier om statsministeromröstningen

Samtidigt rapporterar finanssajten Bloomberg att den ”politiska turbulensen fördjupas” efter att Stefan Löfven tvingats bort. 

”Med nationalisterna som vågmästare så finns det ingen tydlig väg till makten för något av de etablerade blocken”, skriver tidningen. 

Bloomberg skriver vidare att Stefan Löfven förblev ”beslutsam” och syftade på hans uttalande om att det finns en bra chans att han återvänder till makten.

Finanstidningen Bloomberg skriver om att den ”politiska turbulensen fördjupas”.


Amerikanska radiokanalen NPR – National Public Radio – menar att den svenska politiken är försatt ”i kaos” efter att Stefan Löfven tvingats avgå och danska Jyllandsposten frågar sig: ”Är spelet förlorat för svetsaren?”

Norska NRK rapporterar om det tuffa parlamentariska läget som kan resultera i ett nyval om inte talmannen lyckas föreslå en statsminister med stöd i riksdagen på sina fyra försök. 

 

 

Amerikanska tidningen Washington Post skriver: 

”Även om Löfven förblir optimistisk över att han till slut kommer kunna bilda en regering så innebär omröstningen i Sverige att det nu väntar flera veckor av politisk osäkerhet.”

Washington Post skriver att det efter omröstningen väntar flera veckor av politisk osäkerhet.

”Flera veckor av politisk osäkerhet”

Tidningen Adressa hade en artikel med rubriken: ”Avsatta Löfven fortsätter kampen”. 

 

”Avsatt Löfven fortsätter kampen”, skriver norska Adressa.

”Resultatet av tisdagens mycket omdiskuterade omröstning var väntat. Men är högst oklart vem som till sist blir statsminister i Sverige”, går det att läsa i tidningen. 

I franska Le Figaro skriver de: 

”Alliansen och extremhögern i Sverige har gått ihop för att avsätta premiärministern Stefan Löfven.”

Franska Le Figaro om statsministeromröstningen i riksdagen.