Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MP:s röster fördubblades efter preliminära resultatet

Valsedlar till riksdagsvalet kontrollräknas i Malmö.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Exakt en vecka efter valet har de sista rösterna kontrollräknats.
Foto: SANNA DOLCK / KVP
Foto: ALEXANDER VICKHOFF

Mandatfördelningen i riksdagen är densamma efter att de sista rösterna kontrollräknats. 

Men skillnaden mellan den preliminära och den fastställda rösträkningen är på vissa håll dramatisk – i en valkrets i Tyresö kommun har MP:s röster fördubblats. 

– En gissning är att någon trött stackare har räknat Miljöpartiet två gånger så att de har fått dubbelt så mycket, säger Svante Linusson, professor i matematik vid KTH. 

På söndagsmorgonen hade de sista valrösterna till riksdagsvalet kontrollräknats och därmed var samtliga valdistrikt avklarade. 

Det fastställda resultatet innebär att mandatfördelningen i riksdagen förblir oförändrad efter att tidigare i veckan pendlat fram och tillbaka mellan framför allt Centerpartiet och Sverigedemokraterna. 

Överlag bjöd inte kontrollräkningen – som alltså innebär att man räknar samtliga röster en gång till – på några stora förändringar, men i vissa valkretsar har resultatet fått både mindre och större förändringar. 

– Det vanligaste är att misstagen inträffade den första gången som de räknades och att det rättas till under den andra räkningen, säger Svante Linusson, professor i matematik vid KTH och sakkunnig i valprövningsnämnden. 

Skillnader mellan preliminära och fastställda valresultatet

I Stockholms stad tappade Liberalerna i den slutgiltiga räkningen i två valkretsar eftersom de hade fått för många i det preliminära resultatet. 

Även Miljöpartiet tappade hela 99 röster i en valkrets i Stockholm – och samtliga röster gick över till Liberalerna. 

– Det måste vara en hel påse som blivit fel, säger Svante Linusson. 

Men ett resultat sticker ut i mängden, menar Svante Linusson. 

I Öringe valkrets i Tyresö kommun har Miljöpartiet ökat efter den preliminära rösträkningen – med hela 66 röster. 

Miljöpartiet dubblade antalet röster

– Miljöpartiet hade där 66 röster i preliminära och sedan har de fått 132 i slutgiltiga, alltså exakt dubbelt så mycket. De har gått framåt väldigt mycket och helt plötsligt har valdeltagandet gått upp, säger Svante Linusson. 

Vad kan det bero på? 

– En gissning är att någon trött stackare har räknat Miljöpartiet två gånger så att de har fått dubbelt så mycket. 

Svante Linusson menar att det inte är ett allvarligt misstag och att det inte har påverkat mandatfördelningen i riksdagen – men misstaget visar på betydelsen av att kontrollräkna rösterna. 

– Då kan man jämföra första och andra räkningen så att det inte sitter någon person och fuskar. Man ser direkt att det har blivit mycket mer och då måste det finnas någon förklaring till det. 

Länsstyrelsen Stockholm har inte kunnat lämna något svar om vad missen berodde på. 

Expressen har sökt Valnämnden i Tyresös ordförande.