Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jätteskillnader i senaste opinionsmätningarna

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin. MP överskattades i mätningarna inför valet 2014.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Inför valet 2014 överskattades Miljöpartiet i mätningarna – medan SD underskattades kraftigt.

Flera mätinstitut har sedan dess ändrat metod för att ta höjd inför årets val. 

Men MP fortsätter att pendla runt riksdagsspärren – och för SD skiljer det nu åtta procentenheter mellan mätningarna från Ipsos och Yougov.

– Det är väldigt anmärkningsvärt. Åtta procentenheter är långt över vad slumpen skulle ge, säger Sören Holmberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

I dag släppte Yougov sin sista opinionsmätning innan valet, på uppdrag av Metro. Sverigedemokraterna är största parti med 24,8 procent av rösterna i mätningen, för fjärde gången i rad. 

Samtidigt backade SD kraftigt i Ipsos senaste mätning i går, som görs för DN, till 16,3. Det skiljer alltså åtta procentenheter mellan de två mätningarna. Sören Holmberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, menar att skillnaden är anmärkningsvärd och långt över slumpen.

– Jag kan inte minnas att något parti tidigare har varit i närheten av så stor skillnad mellan olika mätningar. Men då hade vi inte nätmätningar förr, eller ett parti som SD som verkligen avviker, säger han.

Normalt publicerar flera svenska medier, såsom Expressen, SR och SVT, inte opinionsundersökningar från Yougov. När Sverigedemokraterna var det största partiet i mätningen augusti 2015 gjordes däremot ett undantag och diskussionen om mätmetoder tog fart. 

Anledningen är att undersökningsmetoden med självrekryterande paneler har ifrågasatts och opinionsinstitut som Yougov och Sentio använder just sådana. Samtidigt var just Sentio närmast i prognosen för SD:s valresultat i valet 2014. 

SD: Våra väljare svarar hellre i webbenkät

Sverigedemokraternas kommunikationschef Joakim Wallerstein tror att webbenkäterna är mer rättvisande, eftersom SD-väljare är mer skeptiska till telefonmätningar.

– Vi noterar att flera mätinstitut har svårt att placera oss. Både när det gäller valresultat, men också löpande under mätperioden, är det stora skillnader. Jag tror att det finns en misstänksamhet bland våra sympatisörer mot att säga vad man röstar på när någon ringer. De svarar hellre i en webbenkät, säger han.

Sören Holmberg är inne på samma spår:

– Vi tror att det beror på att sverigedemokrater har lågt förtroende för det mesta i samhället, inklusive opinionsmätningar. De ställer lite oftare upp på nätet, verkar det som, där det är lite mer anonymt. 

Sverigedemokraterna, ledda av Jimmie Åkesson, underskattades i mätningarna inför valet 2014.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Miljöpartiet: Går inte att säga något om mätningarna

Även Miljöpartiets resultat har varit svårt att förutse. I Yougovs senaste mätning faller Miljöpartiet återigen under riksdagsspärren med 3,6 procent, men i Ipsos får de 5 procent. 

Inför valet 2014 fick Miljöpartiet 10,3 procent i Ipsos sista mätning, och i Demoskop fick de 9,7. Resultatet landade till slut på 6,89. Miljöpartiets partisekreterare Amanda Lind menar att det är svårt att kommentera opinionsmätningar. 

– Det går inte att säga någonting om, och mätinstituten har justerat de metoder de använder sedan dess. Opinionsundersökningar kan visa olika saker, och vi har haft flera starka mätningar efter sommaren. Men det är på valdagen det gäller och det är vårt fokus, säger Amanda Lind.

Yougovs kommunikationschef Lars Gylling menar att det finns flera anledningar till att deras mätning och Ipsos ger så olika utslag för ett parti som SD.

– När du har ett parti som SD som växer kraftigt och kanske uppfattas som kontroversiella är det inte ovanligt att se sådana skillnader, säger han.

Mätinstituten ändrar taktik

Panelmätningar har i många fall överensstämt med resultaten de senaste åren och flera mätinstitut har börjat använda metoden, menar Lars Gylling. 

– Svarsprocenten på telefonmätningar är väldigt låg, i Ipsos är det bara ungefär 13 procent. De har en utmaning. Panelmätningar har i genomsnitt mer precisa resultat än telefonmätningar. Sedan 2014 har Ipsos, Sifo och Demoskop bytt metod och försöker ha en mix mellan telefon och webb som kanske är en väg att gå.

Demoskops opinionschef Peter Santesson bekräftar att de, likt flera andra mätinstitut, börjat blanda telefonmätningar med webbmätningar för att ta höjd inför valet 2018.

– Det gör att det nu finns en viss spridning i resultaten kring vissa partier som är svårare att mäta. Miljöpartiet har varit ett sådant, där vi har haft en överskattning tidigare. Sverigedemokraterna är ett annat, där det har funnits en underskattning. Nu tror vi att vi har kommit tillrätta med det, men det visar sig på söndag. 

LÄS MER: S-profilens varning: SD kan få 25 procent


LÄS MER: Allt du behöver veta om valet 2018 


Yougov-mätningen

Moderaterna: 16,5

Liberalerna: 5,7

Centerpartiet: 6,0

Kristdemokraterna: 4,8

Socialdemokraterna: 23,8

Vänsterpartiet: 9,4

Miljöpartiet: 3,6

Sverigedemokraterna: 24,8Undersökningen genomfördes under perioden 30 augusti till 1 september 2018. Sammanlagt har 1 511 intervjuer genomförts via YouGovs panel. 


Ipsos-mätningen

DN/Ipsos 3/9    

Socialdemokraterna: 26,5

Vänsterpartiet: 10,7

Miljöpartiet: 5,0

Moderaterna: 16,9    

Liberalerna: 5,9 

Kristdemokraterna: 6,3

Centerpartiet: 9,6

Sverigedemokraterna: 16,3


DN/Ipsos har den 28 augusti till den 2 september intervjuat 1 874 röstberättigade väljare. 


Demoskop

Socialdemokraterna: 24,4

Vänsterpartiet: 9,5

Miljöpartiet: 5,1 

Moderaterna: 17,1

Liberalerna: 6,8

Kristdemokraterna: 4,8

Centerpartiet: 9,5 

Sverigedemokraterna: 19,8


Expressen/Demoskop har den 23-30 augusti 2018 intervjuat 1 625 intervjuer varav 1011 per telefon och 614 via webb.