Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Majoritet vill ha en alliansledare

Stefan Löfven (S). Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ulf Kristersson (M). Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL IBL BILDBYRÅ

En stor del av väljarna vill att Stefan Löfven (S) fortsätter som statsminister, visar en undersökning från SvD/Sifo.

Löfven får 35 procent mot Ulf Kristerssons (M) 32 procent.

Men en majoritet vill ändå se en alliansledare.

Det är jämnt mellan blocken när den preliminära rösträkningen är klar. De rödgröna leder med ett mandat med 144-143 mot alliansen, och SD får 62 mandat. 

Vem som blir Sveriges nästa statsminister återstår att se. Inte heller väljarna är helt säkra. I en undersökning som Sifo har gjort på uppdrag av SvD är det snudd på dött lopp mellan Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M).

LÄS MER: Testa dig själv – kan du få ihop en regering? 

Undersökning: Låt Löfven bli statsminister

35 procent av de tillfrågade i undersökningen vill se Löfven fortsätta som statsminister, medan 32 procent tycker att M-ledaren ska ta över. Alltså har de båda drygt en tredjedel av väljarna bakom sig. 10 procent vill att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson blir statsminister. 

Utöver Ulf Kristerssons 32 procent tillkommer också sammanlagt 10 procent som föredrar någon av de övriga tre alliansledarna. 

Majoritet för alliansledare

6 procent vill se Annie Lööf som statsminister, medan Ebba Busch Thor (KD) får 2 procent och Jan Björklund (L) får 1 procent.

– Hade vi kört ett race bara mellan Stefan Löfven och Ulf Kristersson hade ju en del av alliansväljarna som nu röstar för en annan partiledare flyttat sig till Ulf Kristersson i stället. Majoriteten av de tillfrågade ligger ju på en alliansledare, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo till SvD.

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin fick noll procent i undersökningen. Frågan har ställts till över 1 000 personer efter valet, från tisdag till torsdag. Stödet är som störst för Stefan Löfven bland de äldre. Han är också mest populär bland kvinnor, enligt SvD.

Omvänt är Ulf Kristersson starkast bland unga män upp till 29 år. En grupp där också en av fyra vill ha Jimmie Åkesson som statsminister.

En liknande mätning som gjordes i mars i år fick ett snarlikt utslag: Stefan Löfven fick då 25 procent och Ulf Kristersson 21 procent, när väljare fick svara på frågan om vem som de helst ville se som statsminister.

 

LÄS MER: Preliminärt valresultat: Rödgröna störst – men ingen vill ge upp 

 

Väljarna: Låt Stefan Löfven fortsätta

Frågan: Vilken partiledare anser du bör bli statsminister?

 

Stefan Löfven (S): 35 %

Ulf Kristersson (M): 32 %

Jimmie Åkesson (SD): 10 %

Annie Lööf (C): 6 %

Jonas Sjöstedt (V): 2 %

Ebba Busch Thor (KD): 2 %

Jan Björklund (L): 1 %

Isabella Lövin (MP): 0 %

 

Källa: Sifo/SvD. Undersökningen är gjord med 1 033 webbintervjuer mellan 11-13 september.