Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Andreas Norlén (M) ny talman

Andreas Norlén (M).
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Åsa Lindestam är Socialdemokraternas kandidat som talman.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: STINA STJERNKVIST/TT
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har fört fram partikamraten Andreas Norlén som talman.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Nyvalde talmannen Andreas Norlén (M) i samspråk med sin föregångare Urban Ahlin (S).
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Urban Ahlin (S) lämnar över till Andreas Norlén (M).
Foto: Anna-Karin Nilsson
Riksdagen kommer att pröva Stefan Löfvens förtroende på tsdagen.
Foto: LARS LARSSON/TT
1 / 9

Moderaten Andreas Norlén blir ny talman efter en sluten omröstning i riksdagen.

Hans motkandidat Åsa Lindestam (S) blir förste vice talman.

V:s Lotta Johnsson Fornarve blir andre vice talman efter att SD:s Björn Söder röstats ner tre gånger.

Tredje vice talman blir Kerstin Lundgren (C).

Samtidigt kommer beskedet att det klockan 9.30 på tisdagen ska hållas statsministeromröstning i riksdagen.

Den nyvalda riksdagens första uppgift är att rösta om vem som blir talman och vilka som får de tre posterna som vice talmän i riksdagen. Klockan 11 på måndagen skedde uppropet i riksdagen och därefter var det dags för talmansvalet.

Talmännen väljs var för sig i ordningen, talman, förste vice talman, andre vice talman och tredje vice talman. 

Socialdemokraternas Åsa Lindestam blir riksdagens förste vice talman.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

I talmansvalet ställdes alliansens kandidat Andreas Norlén (M) mot Socialdemokraternas Åsa Lindestam. Efter Sverigedemokraternas besked att de kommer att rösta för Norlén var moderaten favorit att bli ny talman.


LÄS MER: S-beskedet: Röstar mot Björn Söder (SD)


Sluten omröstning – Norlén vann

Talmansomröstningen var sluten, vilket innebär att var och en av ledamöterna går fram till en urna och avlägger sin röst. Tillvägagångssättet tar längre tid än en öppen omröstning. 

Strax före lunch var omröstningen färdig och rösträkningen började.

Tjugo minuter i ett stod det klart att Andreas Norlén valts till ny talman. Han vann över Åsa Lindestam med siffrorna 203–145.

Han blir nu ny talman i ett parlamentariskt läge som är mycket låst.

– Rubrikerna har varit svarta tidigare också men vi har lotsats genom problem förr. Jag är övertygad om att det blir så den här gången också, säger Norlén på en pressträff efter talmansvalet. 

Talmannen föreslår statsminister

Posten som talman är formellt den högsta position någon kan väljas till i Sverige. Talmannen står under statschefen (kungen) och över statsministern. 

Det är också bara talmannen som kan föreslå en blivande statsminister, vilket sker efter överläggningar med representanter från samtliga riksdagspartier. Talmannen fattar också beslut om när den första statsministeromröstningen ska ske, vilket blir redan på tisdagsmorgonen klockan 09.30. Då väntas Stefan Löfven röstas bort från posten.

Men det är riksdagen som väljer statsministern. En talman har alltså inte möjlighet att få en statsministerkandidat från sitt eget parti vald om en majoritet av riksdagens ledamöter, alltså minst 175 stycken, röstar emot den kandidaten.

– Makten ligger inte hos talmannen utan hos riksdagen. Jag är talman, inte trollkarl. Om kandidaten inte accepteras av riksdagen blir det inte så, säger Andreas Norlén.

Varnar för "tysk situation"

Talmannen har fyra försök på sig att föreslå en kandidat till statsministerposten. Hittills har den första kandidat som föreslagits alltid blivit statsminister. Men den här gången finns det risk att talmannens alla förslag kan röstas ner. Det säger statsvetaren Jonas Hinnfors till Göteborgsposten.

– Talmannens samtal kan hålla igång så länge att det kan uppstå en "tysk situation", säger han till tidningen.

Han syftar på att det tog mer än ett halvår efter valet i Tyskland innan Merkels kristdemokratiska parti CDU , dess systerparti CSU och socialdemokraterna SPD efter stor vånda valde att bilda regering tillsammans.


”Fördel om man har firat midsommar tillsammans”

Frågan är då vilken praktisk betydelse valet av talman får för regeringsfrågan.

Stig-Björn Ljunggren, S-märkt statsvetare, säger att betydelsen är liten:

– Egentligen ska det inte betyda så mycket eftersom talmannen är någon som står ovanför de vanliga politiska striderna. Men det är klart att en liten fördel blir det väl om man har firat midsommar tillsammans med dem som vill bilda regering, säger han.

Li Bennich-Björkman, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet, menar att Sverigedemokraternas besked i talmansfrågan har indirekt betydelse eftersom det visar att partiet vill ha en Moderatledd regering.

– Vad Jimmie Åkesson egentligen säger när han talar om att SD ska stödja detta alliansförslag är att han tänker sig att Moderaterna ska få statsministerposten, säger hon.


LÄS MER: Det innebär valet av talman