Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Val 2018: Det här händer om SD blir största parti

Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Det är inte omöjligt att Sverigedemokraterna blir största parti i riksdagsvalet. 

Här förklarar statsvetarna Jenny Madestam och Anders Sundell vad som händer då. 

Hur sannolikt är det att SD blir största parti i riksdagsvalet? 

Anders Sundell, statsvetare vid Göteborgs universitet: 

– Sannolikheten är låg, men det kan inte uteslutas. I mätningar av både YouGov och Sentio är SD största parti, men de mätningarna anses av många ha lägre metodologisk trovärdighet. Men de andra instituten som på papperet ska vara bättre underskattade SD förra valet.

Jenny Madestam, statsvetare vid Södertörns högskola och Expressens valexpert: 

– Inte alls sannolikt. Möjligen kan SD bli näst största parti, något som skulle innebära ett stort nederlag för M.

Vad får det för betydelse att partiet är störst om de inte ingår i regeringen?

Anders Sundell:

– Att de blir så stora ger stor makt i regeringsförhandlingarna, i och med att det utesluter fler alternativ. Den psykologiska effekten är antagligen också stor. För Socialdemokraterna vore det en chock att inte längre vara största parti. Sannolikheten ökar för att deras politik kommer genomföras på något sätt, även om de inte sitter i regering.

Jenny Madestam: 

– Om SD verkligen blir största parti kommer partiet likväl stå utanför regeringen. Det som troligen skulle hända är att övriga partier går samman i en blocköverskridande regering, i någon konstellation. Inget av övriga partier kommer släppa fram Åkesson som statsminister. 

Vilket regeringsalternativ tror du att SD kommer att stötta - eller kommer de rentav sitta i regering? 

Anders Sundell:

– Det är väldigt osannolikt att de kommer sitta med i regeringen. Inget annat parti har öppnat för det. Mest sannolikt är det att SD skulle stödja en regering där Ulf Kristersson är statsminister, till exempel med Moderaterna och Kristdemokraterna. Men om det är möjligt eller inte beror naturligtvis på valresultatet.

Jenny Madestam:

– De kommer bara att stötta det alternativ som ger dem någonting tillbaka. Men, de kommer inte att ingå i regering. Deras förstahandsval är en Alliansregering.


Osäker inför valet? Gör Expressen Valkompass här 


Vad får det för direkta konsekvenser? Höjt partistöd?

Anders Sundell:

– Partistödet betalas ut som en ersättning per riksdagsplats, så ju större partiet blir, desto mer partistöd.

Jenny Madestam: 

– Den direkta konsekvensen blir dels frågan om talmannen eller vice talman. Vidare aktualiseras fråga om ordförandeposter i utskott. Ja, partistödet ökar också. 

Kan de få utse talman? 

Anders Sundell: 

– Riksdagen utser talmannen genom omröstning. Den tas traditionellt från det största partiet i konstellationen som har majoritet i riksdagen. Om ett parti som står vid sidan av de traditionella blocken blir störst blir det en ny situation. Men det är ändå osannolikt att de övriga partierna skulle släppa fram en Sverigedemokratisk talman.

Jenny Madestam:

– Talmannen väljs genom en sluten omröstning i riksdagen där den som får flest röster väljs. Även om SD skulle bli största parti kan övriga partier enas om att rösta på en alternativ kandidat, alltså för att blockera att SD kniper förste talmansposten. 

Kan de få delta i kvittningssystemet?

Anders Sundell:

– Kvittningssystemet är inte en formell regel, utan praxis bland partierna. Sverigedemokraterna vill bli insläppta i systemet. Troligen blir det svårare och svårare att hålla dem utanför i takt med att de växer.

Jenny Madestam:

– Troligen inte, om inte läget blir annorlunda efter valet. Om något eller några partier börjar samtala med SD efter valet kan situationen förändras.


LÄS ÄVEN: Därför underskattas SD i opinionsmätningar 


Är det något annat du tänker på som förändras om SD blir största parti? 

Anders Sundell: 

– Det vore en historisk förändring i svensk politik. Troligen blir det väldigt svårt att bilda regering utan att på något sätt förhandla med dem. 

Jenny Madestam: 

– Enda sättet som SD kan knipa statsministerposten eller ingå i regering är om SD skulle får 50 procent eller mer av rösterna/platserna i riksdagen. Om SD skulle blir påtagligt stora och just största parti kommer övriga gå samman i bredare koalition.

SÅ GÅR RÖSTRÄKNINGEN TILL: Alla hålltider för söndagskvällen 

DETTA ÄR VALFUSK: Så rapporterar du om du tycker att allt inte går rätt till 

DET HÄNDER EFTER VALET: Steg för steg – vi förklarar  

ALLT OM VALET: 9 september är det val – här är allt du behöver veta  

FÖRSTAGÅNGSVÄLJARE: Röstar du för första gången – så går det till