Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

V större än S på flera håll – planerar att pressa Löfven

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT
Statsminister Stefan Löfven (S).Foto: ERIK SIMANDER/TT
Valaffisch för Vänsterpartiet.Foto: CSABA BENE PERLENBERG
MP:s Isabella Lövin Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Vänsterpartiet har medvind i opinionen och kan gå om Socialdemokraterna i flera kommuner. 

Jonas Sjöstedt höll i helgen ett internt offensivmöte med lokala partiföreträdare där man diskuterade hur partiet efter valet kan få större makt. 

– Vi tar alla chanser vi får på riksplan och lokalt, säger en källa med insyn i partiet. 

Vänsterpartiet har under en längre tid ökat i opinionen och i den senaste opinionsundersökningen från Demoskop får partiet 9,5 procent av rösterna.  

Internt inom partiet pratar man om att man kan bli största rödgröna parti i sex kommuner i landet. Göteborg, Umeå, Hällefors, Degerfors, Malå och Pajala. 

Sjöstedt kallade till internt möte 

En opinionsundersökning gjord av Göteborgs-Posten som publicerades den 16 augusti visar att Vänsterpartiet med hårfin marginal gått om Socialdemokraterna som största rödgröna parti i Göteborg. Partiet får stöd av 14,6 procent av rösterna och Socialdemokraterna 14,2 procent.  

I Umeå, där Vänsterledaren Jonas Sjöstedt själv har rötter, backar Socialdemokraterna medan Vänsterpartiet går starkt framåt, rapporterar VK.

Medvinden har lett till att Vänsterledaren Jonas Sjöstedt under helgen höll ett intern offensivmöte. 

"I flera kommuner kommer Vänsterpartiet att bli större än Socialdemokraterna. I vissa är vi redan det i dag, men allt pekar på att antalet kommuner kommer att öka i valet. Det medför ett större ansvar för vårt parti och en delvis ny roll" står det i kallelsen som skickats till kommunalråd och gruppledare i de sex kommunerna. 

Kan bli drivande bakom rödgrönt styre 

Under mötet diskuterade man hur kommunerna ska förbereda sig och hur de ska kunna axla det större ansvaret efter valet. 

– Om det är möjligt att bilda ett rödgrönt styre i så bli vi dem som ska leda detta i kommunen och det är en ny roll, säger en källa med god insyn i partiet. 

Vänsterpartiet har under den senaste mandatperioden ingått i ett budgetsamarbete med regeringen där man fått igenom flera reformer. Nu vill man använda den erfarenheten och det goda opinionsläget för att ytterligare pressa på Socialdemokraterna för att få igenom mer vänsterpolitik. 

– Det visar att vi är redo att genomföra bra jämlikhetspolitik. Vi tar alla chanser vi får på riksplan och lokalt. Vår roll är inte längre att vara det lilla partiet som ska dra det stora partiet till vänster, vår roll är att genomföra politik, säger uppgiftslämnaren.

Jonas Sjöstedts svar till Annie Lööf

Under tisdagsmorgonen gästade Jonas Sjöstedt även Aftonbladets morgonprogram där han satte ytterligare press på Löfven och öppnade för att han gärna blir vice statsminister i en kommande rödgrön regering. 

Det fick C-ledaren Annie Lööf att reagera. På Twitter vill hon att Löfven ska klargöra hur han ställer sig till det utspelet. 

https://twitter.com/annieloof/status/1036902746169987073

Sjöstedt svarar Annie Lööf på Twitter med orden: 

"Med dagens opinionsläge kan jag tänka mig vice statsminister. Jag är redo."

– Allt avgörs på valdagen, men som det är nu är vi det rödgröna partiet som ser ut att gå kraftigt framåt. Vi är redo, säger Jonas Sjöstedt. 

Undersökningen i GP

Vänsterpartiet: 14,6

Socialdemokraterna: 14,2

Miljöpartiet: 5,6

Centerpartiet: 4,2

Liberalerna:6,8

Moderaterna: 16,7

Kristdemokraterna: 2,0

Sverigedemokraterna: 9,9

Demokraterna: 18,9

 

Väljarbarometern är gjord i en slumpmässigt utvald webbpanel. Den innefattar intervjuer med 1155 röstberättigade invånare i Göteborgs stad.

De tillfrågades åldrar är mellan 18 och 79 år.

14,6 procent av de tillfrågade uppgav att de var osäkra på vilket parti de ska rösta på.

Undersökningen är gjord mellan 1 juni och 15 augusti i år.

 

Undersökningen i VK

Moderaterna: 15,4

Centerpartiet: 8,4 

Liberalerna: 7,5 

Kristdemokraterna: 2,0

Socialdemokraterna: 31,5

Vänsterpartiet: 18,8 

Miljöpartiet: 5,7 

Sverigedemokraterna: 6,3 

Fi 1,2 

Andelen osäkra väljare: 13,1%

 

Målgruppen för undersökningen är den svenska allmänheten över 18 år boende i Umeå kommun. Deltagarfrekvensen är 35 procent. Totalt har 500 telefonintervjuer genomförts under tiden mellan 31 juli och 14 augusti.