Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

V-riksdagsledamot kopplar bränderna till extremhögern

Daniel Riazat, riksdagsledamot för Vänsterpartiet.
Foto: Riksdagen
Daniel Riazats tweet.
Foto: Twitter

Göteborg skakades under natten av ett flertal bilbränder.

Nu menar Vänsterpartiets riksdagsledamot Daniel Riazat att extremhögern kan ligga bakom attackerna:

”Skulle inte förvåna mig om extremhögern var inblandade på något sätt”, skriver han på Twitter.

På måndagskvällen stod ett 80-tal bilar i brand på flera platser i Västsverige – och på en film från Västra Frölunda i Göteborg syns hur maskerade ungdomar går från bil till bil och anlägger bränder.


LÄS MER: Bilbränderna i Göteborg 


Attackerna inträffade mitt under en brinnande valrörelse – och har redan blivit politiska. Daniel Riazat, riksdagsledamot för Vänsterpartiet, uttrycker på Twitter att extremhögern kan ligga bakom angreppen:

https://twitter.com/DanielRiazat/status/1029259200625561601

”Nattens händelser med maskerade män som brände ett stort antal bilar med en månad kvar till valet var välorganiserat. Skulle inte förvåna mig om extremhögern var inblandade på något sätt”, skriver Riazat.

Riazat: ”Finns en rad olika krafter som gynnas”

Daniel Riazat menar att det är något som inte stämmer i händelseutvecklingen:

– Det jag har tyckt är att det ser väldigt märkligt ut när det sker något sånt här på flera orter samtidigt, på exakt samma sätt. Det är någonting som inte ser ut att stämma. Sen är det upp till polisen att fastställa anledning, orsak och vilka som har gjort det här – för det som har hänt är fruktansvärt, säger Riazat.

När du skriver extremhögern, vilka grupper menar du då?

– Jag menar att det finns en rad olika krafter som gynnas av något sånt här. När jag säger högerextrema menar jag högerextrema i bred bemärkelse, säger Riazat.

Håller Vänsterpartiet med dig om det här?

– Det jag har uttryckt i min tweet är att det här verkar misstänksamt. Jag har inte sagt vad som har hänt eller inte har hänt. Jag har faktiskt inte pratat om det här med fler än ett fåtal personer. 

Daniel Riazat, Vänsterpartiet.
Foto: VÄNSTERPARTIET VÄNSTERPARTIET / VÄNSTERPARTIET

Vilka uppgifter baserar du det här på?

– Jag har sagt att det inte skulle förvåna mig om det skulle vara på ett visst sätt. Sen har jag inte sagt att det är på det sättet, det väntar jag med tills efter polisen har gått ut och säger vad det här egentligen handlar om, säger Riazat och fortsätter:

– I övrigt tycker jag inte att någon kan gå ut och säga vad som har hänt. Vi måste vänta på polisens rapport.

Det är inte första gången det brinner bilar i Sverige. Vad är det som gör att du tänker att det kan vara högerextrema inblandade i det här fallet?

– Jag har sagt att det inte skulle förvåna mig. Det jag tycker står i min tweet. Det är det du får utgå ifrån.

Kristersson: ”Ska inte spekulera”

På tisdagsförmiddagen uttryckte Ulf Kristersson (M) stor ilska mot gärningsmännen. Han kommenterade även Daniel Riazats ord om eventuell högerextrem inblandning i bilbränderna:

– Jag tänker inte bidra till några spekulationer. Jag tycker att det här är viktigt, vi ska inte sprida rykten. Vi ska diskutera vad som har hänt och sen har vi rättsvårdande myndigheter som klarar ut skuldfrågan. Vi ska inte spekulera. Men att det har brunnit, det räcker för mig att säga att så ska vi inte ha det, säger Kristersson.


Vänsterpartiets presstjänst avböjer kommentarer.