Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

V kräver att riksdagskandidat tar avstånd från valaffischer

Riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh (V) har tidigare petats från Vänsterpartiets riksdagslista.Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh (V) har tidigare petats från Vänsterpartiets riksdagslista.

Nu kräver partiet att hon ska ta avstånd från att människor satt upp valaffischer med en bild på henne och budskapet "feminism ska gälla alla".

– Det är folket som väljer, jag kan inte stoppa människor från att rösta på mig, säger Amineh Kakabaveh.

Turerna kring den vänsterpartistiska riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh fortsätter. Efter en debattartikel i Aftonbladet 2015, där hon skrev om hederskultur i Sveriges förorter, säger hon själv att hon blev "utfryst" av partiledningen.

Inför höstens val har affischer satts upp i Stockholm med en bild på Kakabaveh, Vänsterpartiets logotyp samt orden "feminism ska gälla alla" – ett slagord mot hederskultur.

Vänsterpartiets Stockholmsdistrikt har som policy att kandidaterna inte får bedriva personvalskampanjer.

– Jag har inte uppmanat någon att driva en personvalskampanj för mig och jag har varit tydlig i medierna med att jag inte själv bedriver någon kampanj. Det är folket som väljer, jag kan inte stoppa människor från att rösta på mig, säger Amineh Kakabaveh.

Vänsterpartiet kräver att hon ska ta avstånd från att människor satt upp valaffischer med en bild på henne och budskapet "feminism ska gälla alla".

Kakabaveh: "Blev inte förvånad"

Kakabaveh har suttit i riksdagen för Vänsterpartiet sedan 2008 och var tidigare partiets tredjenamn på Stockholmsdistriktets riksdagslista. Efter att valberedningen petade henne helt från listan i höstas röstades hon slutligen till plats nummer åtta.

Och nu kräver alltså Vänsterpartiets Stockholmsdistrikt att hon ska ta avstånd från affischerna som satts upp.

– Distriktsstyrelsen tog en bild på en av affischerna och skrev att jag ska ta avstånd från det och säga att det här ska stoppas, säger Kakabaveh.

– Jag blev inte förvånad av att man gör det, men man blir ledsen att man gör så under en valrörelse. Rösterna går ju ändå till Vänsterpartiet, så det är ju bara positivt.

”En lång historia”

Lars Bäck är vice distriktsordförande för Vänsterpartiets Stockholmdistrikt. Han känner till personvalskampanjen för Kakabaveh.

– Det är en lång historia. Hon kom på åttonde plats när man fastställde listan för Stockholms län. Då är det några medlemmar – men framför allt folk som inte är med i Vänsterpartiet i Stockholm – som har dragit i gång någon slags personvalskampanj för henne. Det är vad vi vet.

 

VALKOMPASSEN: Vilket parti matchar du bäst?  

 

Han medger att man bett Kakabaveh ta avstånd från kampanjen.

– Vi frågade henne om hon inte kunde få dem att ta det lite lugnt. Deras sätt att agera är ju att underkänna vad medlemmarna bestämt, säger Lars Bäck.

– Vi har riktlinjer för det här med personval i partiet. Då är det så att vi ska inte bedriva personval. Och det är ingen som gör det, förutom en liten grupp runt Amineh som vill bedriva personval.

Skadar det verkligen – det blir väl fler röster på Vänsterpartiet?

Nej, men det blir lite märkligt om vi har en lista med ett tiotal kandidater och så är det en som kör sitt eget race.

Men det är väl många kandidater som har Facebooksidor och så?

– Ja det har ju många. Men det finns ju ingen som gör samma typer av kampanj som den här gruppen runt Amineh gör.

Hon tror att partiet underminerar henne på grund av hennes ställningstaganden mot hederskultur – är det så?

– Nej, jag ser inte det – de parlamentariker vi har på olika nivå har agerat mot hederskultur.

VALET 2018: Allt om valets viktigaste frågor