Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Brå öppnar för ny studie om brottslighet och migration

SD:s rättspolitiska talesperson Adam Marttinen ger inte mycket för Stefan Löfvens "öppning" om att Brå kan kartlägga sexualbrottslingars ursprung – han säger tvärtom att det krävs ett tydligt direktiv för att en sådan studie ska komma till stånd. Foto: SVEN LINDWALL
M:s rättspolitiska talesperson Tomas Tobé tycker att det är dåligt av Stefan Löfven att "låtsats" ha gett Brå det politiska stöd som krävs för att få en studie om sexualbrottslingars ursprung till stånd. Foto: LARS SCHRÖDER/TT
Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES

Nu öppnar Brottsförebyggande rådet, Brå, för att göra en ny studie om kopplingen mellan brottslighet och geografisk härkomst. 

I ett pressmeddelande skriver myndigheten att den starka efterfrågan om en ny studie på området är så stark "att myndigheten behöver överväga möjligheterna igen". 

– Jag ser ingen större dramatik i det, säger justitieminister Morgan Johansson, S. 

Frågan om Brå ska kartlägga brottslingars härkomst har varit känslig länge. Just nu genomför myndigheten en studie, på uppdrag av regeringen, om sexualbrott – som ökat under senare år.  

Men någon kartläggning av gärningsmännens härkomst ingår inte där. 

Bland riksdagspartierna vill Sverigedemokraterna och Moderaterna se en sådan studie – men regeringen har haft en annan linje. 

I måndagskvällens duell mellan statsministerkandidaterna Stefan Löfven, S, och Ulf Kristersson, M, kom frågan om att kartlägga sexualbrottslingars ursprung kom upp och statsministern öppnade då för att låta Brå göra en studie om saken. 

– Det vi sa var att låt Brå, låt professionen, avgöra detta. Om de anser sig ha behov av en sådan undersökning, gör det, sa Stefan Löfven i duellen i Expressen TV. 

Han framhöll dock att Brå tidigare uppgett att någon sådan studie inte behövs, utan att myndigheten redan hade en bra kunskapsbild tack vare en drygt tio år gammal studie. 

Brå: Finns en efterfrågan i samhällsdebatten

Men nu öppnar Brå för att göra en ny kartläggning om brottslighet kopplat till härkomst och migration. Det framgår i ett meddelande från myndighetens presstjänst. 

Där står det bland annat att regeringen ”inte lyft fram behov av analyser av relationen mellan brott och härkomst eller brott och migration”

Och vidare:  

”Samtidigt överväger Brå kontinuerligt behoven av och möjligheterna till studier av olika slag, inklusive om dessa frågor. Det kan nu konstateras att efterfrågan i samhällsdebatten på uppdaterade underlag om relationen mellan brott å ena sidan och härkomst och migration å andra sidan, är så stark att myndigheten behöver överväga möjligheterna igen”. 

”Uppslag som behöver värderas är exempelvis någon form av uppdaterad studie av det slag som genomförts tidigare, någon form av studie om hur risker fördelar sig och vad som kan göras för att minska dem eller andra fördjupade studier”. 

Enligt Brå kommer myndigheten kunna återkomma med ett definitivt besked i frågan först tidigt 2019, när regleringsbrevet från regeringen inkommit.  

Brå har varit tydliga med att de inte fått regeringens mandat att undersöka gärningspersoners härkomst.Foto: JOHAN NILSSON/TT

 

Johansson: "Ingen dramatik" 

Justitieministern Morgan Johansson, S, tycker inte att dagens besked från Brå är särskilt anmärkningsvärt. 

– Jag ser ingen större dramatik i det. De två andra studier som Brå har gjort tidigare, varav den senaste är från 2005, tillkom på myndighetens initiativ. Så är det då också den här gången. Det här är också i linje med vad vi från regeringen har sagt hela tiden – nämligen att om Brå anser att det behövs göras en uppföljande studie står det dem naturligtvis fritt att göra det, säger Morgan Johansson.

De skriver att de inte kommer att ge något besked förrän tidigt 2019 när regleringsbrevet från regeringen inkommit. Vad tror du Brå menar med det? 

– Jag tror att det handlar om myndighetens arbetsbörda. Skulle vi gå fram med mycket mycket stora uppdrag till dem för kommande år, då är det klart att de måste se vad de mäktar med också i den här delen. Det är nog snarare det som det handlar om, vilken arbetsbörda de ser framför sig för 2019.  

Brå skulle redan i dag kunna göra en sådan här studie om de vill?

– Ja, de har inte begärt något ytterligare från regeringen, säger Morgan Johansson.  

Men både SD och M menar att det krävs ett tydligt direktiv från regeringen för att Brå ska sätta i gång med en ny studie om kopplingen mellan brottslighet och migration. Du håller inte med om det?

– Nej, det stämmer inte alls. För ingen av de andra Brå-studierna har gjorts på uppdrag av regeringen, utan de har gjorts på Brås eget initiativ. Så där är de fel ute, säger justitieministern.  

En aktuell fråga 

Frågan har varit på tapeten under våren. Aftonbladet har i dagarna publicerat flera artiklar om gruppvåldtäkter och har, efter en genomgång av 58 domar från landets tingsrätter som vunnit laga kraft sedan år 2012, kunnat se att en stor majoritet av de dömda gärningsmännen, 82 av totalt 112, är födda utanför Europa. 

Tidigare i våras publicerade Expressen en stor granskning där 43 dömda gärningsmän och brotten de begått, under åren 2016 -2017, beskrevs ingående. 32 av de dömda männen är födda utanför Sverige. Tio av dem är födda i Sverige med en eller två föräldrar födda utanför Sverige.

 

Löfvens utspel sågas av såväl SD som M.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Tar inte Löfvens öppning på allvar 

Sverigedemokraternas rättspolitiska talesperson Adam Marttinen ger dock inte mycket för Stefan Löfvens "öppning" i frågan. Han påpekar att SD är det enda parti som drivit frågan i riksdagen och röstat för ett förslag om just detta.

– Om nu Brå finner det angeläget och aviserar att man tänker göra en ny utredning är det ju välkommet, så klart. Men det skadar absolut inte att politiken sätter press på det, så att det verkligen blir av, säger Marttinen.

– Jag ställer mitt ansvar hos regeringen, jag kan inte ge någon kommentar om hur Brå gör sina bedömningar. Men ett politiskt ansvar att ge Brå ett uppdrag, det tycker jag är befogat. Löfven, och hela regeringen, är svajande och justitieministern har varit ointresserad av sådana utredningar. Ur ett politiskt perspektiv tycker jag att det är klandervärt att man inte är tydlig med vad man vill.

Marttinen tror att Löfvens öppning är ett ”försök att passivisera frågan” genom att lägga över ansvaret på Brå.

 

Läs även: Löfvens vändning om brott – positiv till att kartlägga ursprung

 

 

Läs mer: Åkesson vänder ryggen – efter Löfvens utspel 

 

M: Löfven låtsas om stödet till Brå 

Även från Moderaterna får Stefan Löfven kritik på tisdagen. Partiets rättspolitiska talesperson Tomas Tobé skriver på Twitter: 

”Sluta svika brottsoffren! Utsatthet för sexualbrott har fördubblats på bara två år och Löfven låtsas som att han givit det politiska stöd som Brå behöver för att också kunna studera förövares ursprung. Så dåligt”.  

https://twitter.com/tomastobe/status/993717518207504385

Tomas Tobé kommenterar det nya beskedet från Brå i ett sms:

”Vi behöver få mer kunskap om varför sexualbrotten ökat så drastiskt under senare år. Då behövs en bred kartläggning av brottsligheten. Regeringen har konsekvent valt att säga nej eller backa undan när frågan om även gärningsmännen och deras bakgrund ska ingå har diskuterats. Det är bra om Brottsförebyggande rådet nu väljer att gå på Moderaternas linje”. 

Debatten om ny studie – så har turerna gått

December 2005

Brottsförebyggande rådet, Brå, presenterar en omfattande studie som kartlägger svenskars och invandrares registrerade brottslighet. Den visar att det är mer än dubbelt så vanligt att utrikesfödda har registrerats för brott än inrikesfödda.

 

Februari 2016

Justitieminister Morgan Johansson meddelar att han inte tänker ge Brå i uppdrag att genomföra en ny sådan undersökning. Han tycker inte att "en rapport om registrerad brottslighet och individers ursprung skulle tillföra kunskap med potential att förbättra det svenska samhället".

Ett uttalande han upprepar i januari 2017.

 

Oktober 2016

Sverigedemokraterna har drivit kravet på en ny undersökning hårdast. Nu motionerar även riksdagsledamoten Jan Ericson, M, med krav på en ny Brå-studie. 

 

Januari 2017

Agenda i SVT tar upp frågan. Men Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet nobbar debatten – i stället debatterar kriminologiprofessorn Jerzy Sarnecki med SD:s Mattias Karlsson.

 

Februari 2017

Vid sidan av SD driver riksdagsledamoten Staffan Danielsson, C, frågan om en ny undersökning hårt – mot partilinjen. Han skriver på Expressen Debatt att det borde vara självklart att Brå "snarast" uppdaterar sin analys av brottsligheten.

 

13 november 2017

Moderaterna lägger fram förslag på nya åtgärder mot sexualbrott. Partiet förespråkar en omfattande studie – och att gärningsmännens etniska bakgrund kartläggs.

 

Årsskiftet 2017/2018

Regeringen ger Brå i uppdrag att utreda varför antalet anmälda sexualbrott har ökat de senaste tolv åren. Man säger då att det är upp till Brå att avgöra om gärningsmännens härkomst ska innefattas.