Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Upprörd diskussion i interna M-mejlet efter nya beskeden

I ett internt mejl fortsätter Tobias Billström försvara partiledningens uppfattning om att Sverigedemokraterna bör få presidieposter i utskotten.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
”Min enda synpunkt som fortfarande ledamot av riksdagsgruppen är att denna hyggligt viktiga fråga först borde ha tagits upp i gruppen, via telefonkonferens”, skriver Maria Abrahamsson.Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Beskedet att Centerpartiet och Liberalerna backar från torsdagens löfte om att släppa in SD på ordförandeposter i riksdagens utskott har lett till en upprörd diskussion i den moderata riksdagsgruppen, kan Expressen nu berätta. 

”Tror att många av oss som i kväll sitter runt grillen med vänner och bekanta känner oss som mindre vetande”, skriver M-riksdagsledamoten Maria Abrahamsson i en intern mejlgrupp.  

Gruppledaren Tobias Billström hävdar samtidigt att C och L har fel när de nu säger att frågan är utagerad.

Alliansen var på torsdagen enig om att släppa in SD på ordförandeposter i riksdagens utskott efter valet – men efter intern press backade på fredagen Centerledaren Annie Lööf och Liberalernas Jan Björklund. 

På fredagskvällen uttryckte flera moderata riksdagsledamöter – i en intern mejlgrupp – frustration över de nya beskeden från allianskamraterna. 

Kritik riktades samtidigt mot den moderata partiledningen och gruppledaren Tobias Billström.  

– De tar oss vanliga riksdagsledamöter för givet, säger en upprörd M-riksdagsledamot till Expressen. 

M-ledamoten: ”Vi känner oss mindre vetande”

Och M-riksdagsledamoten Maria Abrahamsson konstaterar i ett mejl till partikamraterna på fredagskvällen:

”Min enda synpunkt som fortfarande ledamot av riksdagsgruppen är att denna hyggligt viktiga fråga först borde ha tagits upp i gruppen, via telefonkonferens. Tror att rätt många av oss som i kväll sitter runt grillen med vänner och bekanta känner oss mindre vetande.”

 

LÄS MER: Liberalerna och Centerpartiet backar om att ge SD ordförandeposter 

 

Samtidigt konstaterade gruppledaren Tobias Billström i ett mejl till riksdagsgruppen att ”det senaste dygnet har innehållit en del olika besked ifråga om principerna för val av presidier i riksdagens utskott.”

Billström skickade samtidigt med ett antal frågor och svar som information till undrande partikamrater:

”Bifogat finner ni en Q&A som syftar till att dels förklara alliansens position (som i flera avseenden, särskilt proportionalitetsprincipen fortfarande är helt aktuell) samt vår egen uppfattning som parti i frågan.”

Billström skickade internt brev i kväll

Expressen har tagit del av Billströms interna brev till den moderata riksdagsgruppen. 

En del av brevet som Tobias Billström skickade till partikamraterna på fredagskvällen.

Han fortsätter där att försvara partiledningens uppfattning om att Sverigedemokraterna bör få presidieposter i utskotten.

”Det parlamentariska läget kräver ordning och reda i riksdagens processer. Proportionalitet är en viktig utgångspunkt för riksdagens verksamhet och det är rimligt att väljarnas röst också får genomslag på hur riksdagen sedan organiserar sitt arbete.”.

Han betonar dock flera gånger att detta inte innebär någon uppgörelse eller förhandling med Sverigedemokraterna.

 

LÄS MER: K-G Bergström: SD kan bli vinnare på Annie Lööfs självmål

 

”Det handlar om att vi och Socialdemokraterna ska komma överens om vilken princip som ska gälla för fördelningen av poster i riksdagens utskott.”

Tobias Billström hävdar också att utskottens sammansättning inte påverkar det politiska resultatet av arbetet i utskotten:

”Det styrs av samma majoritetsförhållanden som riksdagen i övrigt.”

L och C har fel, enligt Billström

Tidigare under fredagen hävdade Liberalerna och Centerpartiet att frågan nu är utagerad – men det stämmer inte enligt Tobias Billström. 

”Vi kommer att behöva komma överens med Socialdemokraterna om principen för fördelning av presidieposterna. Så frågan kommer att tas upp igen. Socialdemokraterna har uttryckt att de vill invänta valresultatet. Vi tror att det vore bra om vi kunde komma fram till en överenskommelse redan innan valnatten för att undvika onödigt stök och diskussioner i ett med, med stor sannolikhet, svårt och oklart parlamentariskt läge.”

 

VAL 2018: Allt om valets viktigaste frågor