Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uppgifter: Sprickan i alliansen om SD-stöd

Foto: OLLE SPORRONG
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Enligt en källa till Aftonbladet tänker Moderaterna och Kristdemokraterna inte stödja en regering med alliansen och Miljöpartiet – något som väcker kritik i Centerpartiet och Liberalerna.

– Att M och KD kategoriskt avvisar varje form av regering som inte kräver SD-stöd är anmärkningsvärt, säger en allianskälla till tidningen.

Samtidigt vill Jan Björklund se Annie Lööf sondera sina möjligheter för att fortsätta samarbetet med MP och alliansen. 

Aftonbladet rapporterar nu att kritik har uppstått i C och L efter att M och KD har dödförklarat ett allianssamarbete med Miljöpartiet.

– Att M och KD kategoriskt avvisar varje form av regering som inte kräver SD-stöd är anmärkningsvärt, säger en allianskälla till tidningen.

Efter att en regering mellan S, C och L gått i stöpet har man försökt få till en uppgörelse mellan alliansen och MP, vilket också var ett av talmannen Anderas Norléns fyra alternativ när han träffade partiledarna för samtal under tisdagen.

Men enligt en källa till Aftonbladet nobbar KD och M en sådan lösning.

– Dörren till Rosenbad är helt enkelt stängd för en sådan regering, sa källan till tidningen efter mötet.

 


Liberalernas Jan Björklund meddelade tidigare att han vill se Centerpartiets Annie Lööf sondera möjligheterna till att bilda en regering – för att fortsätta samtalen med Miljöpartiet och hela alliansen. 

Annie Lööf deltog i samtliga fyra gruppsamtal med talmannen på onsdagen och pekas ut som en nyckelperson eftersom hon sitter på fler mandat än Jan Björklund. 

Av talmannens fyra presenterade regeringsförslag så ingår Miljöpartiet i tre: en samlingsregering utan SD och V, en mittenregering med S+MP+C+L samt en grönblå allians+MP-regering. Talmannens fjärde alternativ är en alliansregering i "någon form".

Kritiken mot Centern och Liberalerna

Moderaterna och Kristdemokraternas ovilja har alltså väckt kritik inom Centerpartiet och Liberalerna, som menar att de två partierna systematiskt avvisar förslag som inte kräver SD-stöd.

– Att försöka stänga dörren redan efter första samtalet visar på att de inte har det tålamod som krävs för att hitta en lösning som stänger ute både V och SD från inflytande, säger en allianskälla till Aftonbladet.

Anledningen till att M och KD är tveksamma ska vara att ett samarbete mellan alliansen och MP skulle kräva stöd från Socialdemokraterna, Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna, skriver Aftonbladet. 

Stefan Löfven har ställt sina krav på att ingå i en regering. 

– Om Socialdemokraterna ska vara i regering så ska jag vara statsminister, har han tidigare i dag till TT.